Британският щам засяга много по-често децата, отколкото предишния щам от Ухан. За това предупреди педиатърът д-р Калин Лисички в сутрешния блок на Нова телевизия.

Най-малкото дете с британския щам, което е видял медикът е на 40 дни, но имало и още по-малки деца, включително и новородени. "Когато едно дете е болно, тревогата е голяма, но тревогата е още по-голяма, когато детето е болно от коронавирус, въпреки че заболяването не протича по-тежко. Децата са пощадени от COVID-19", категоричен бе д-р Лисички.

При децата инфекцията засяга дихателната система, но най-тежкото усложнение е мултисистемен възпалителен синдром. 80% от случаите на британския щам са именно в областта на сърдечното засягане.

Той е на мнение, че тревогата няма да бъде толкова голяма, ако се направят и ПСР тестове на децата.

Специално децата са по-пощадени и по-леко карат коронавируса, а при леко каране на инфекцията антителата може да са по-ниски. Децата имат доста по-голям вирусен товар в носоглътката, но рискът да възрастен да зарази дете е по-голям, изтъкна д-р Лисички.

Той посочи, че децата страдат от изолацията им от училище. "Тийнейджърите страдат много и не може моловете да са отворени, а училищата да са отворени", каза още д-р Лисички като даде пример, че някои от тях прибягват до алкохол, цигари и успокоителни заради изолацията, в която се намират.

За децата под 3 или 4-годишна възраст маската става опасна.

Той е на мнение, че няма да дойде грипът. Това показва, че мерките и хигиената не позволили да има грипна епидемия.