Драматично се увеличава броят на новите случаи на онкологичните заболявания в България. Това обяви д-р Нилс Уилкинг от Каролински институт в Стокхолм, който участва в кръгла маса в София за достъпа на пациентите до онкологични лекарства в Европа, цитиран от БТА. Д-р Уилкинг представи сравнителен доклад за достъпа на пациентите до онкологични лекарства в Европа.

Макар, че и в другите страни също се наблюдава нарастване на броя на новооткритите случаи, у нас тенденцията е стремителна, по думите на д-р Уилкинг. Шведският лекар отчете, че у нас е имало проблеми с диагностиката, особено на по-възрастните пациенти.

"В Европа за периода 1995-2012 г. броят на болните от карцином нараства от 2,6 на 3,4 млн. души", допълни специалистът.

В България, както и в Румъния, смъртността от онкологични заболявания не намалява, за разлика от останалите държави. В страната ни онкологичните заболявания са станали едни от основните заболявания в последните 15-20 години.

"Преживяемостта на българските пациенти е по-ниска в сравнение с данните за другите европейски държави - до 5-годишна преживяемост достигат 40% от пациентите, докато в другите този процент достига над 50%", заяви д-р Уилкинг.

Увеличението на преживяемостта в почти всички държави се дължи на подобрена диагностика, първична превенция, провеждани скрининги и огромното въздействие на провежданото лечение, особено за рак на гърдата.

Разходите за онкологични заболявания в България са сравнително по-високи от тези в Европа. Това е на фона на общите разходи за здравеопазване в страната ни. Трябва да се работи с диференцирано ценообразуване на лекарствата, защото в България доходите са по-ниски, смята шведският лекар.

През 2015 година в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са постъпили почти 46 млн. лева. Те са от отстъпки за лекарства от страна на фармацевтичните фирми, заяви подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева. По думите й за тази година се очаква тази сума да нарасне до 80 млн. лева. С тези пари от НЗОК купуват нови лекарства.

Домакин на дискусията "Бъдещето на онкологичната грижа в България - фокус върху пациента" е парламентарната комисия по здравеопазване. Тя се организира по инициатива на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.