Задачата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването е да подготви здравната система и обществото за евентуална следваща вълна, а не да прави здравна реформа. Такава позиция изрази д-р Аспарух Илиев, която оглавява лаборатория в университета в Берн, Швейцария.

Той с тревога отбелязва, че много общопрактикуващи лекари, специалисти, както и служители на РЗИ разубеждават хора да се ваксинират. Лекарят се обръща с апел към БЛС, доц. Ангел Кунчев и министър Стойчо Кацаров за налагане на сериозни административни наказания на всеки, който самоволно и без научни аргументи саботира ваксинационната кампания.

За драконовски мерки за ваксиниране зове д-р Аспарух Илиев

За драконовски мерки за ваксиниране зове д-р Аспарух Илиев

В България има над 85% неваксинирани

"Основната задача на служебния кабинет в състояние на пандемия беше да се погрижи за подготовка на болничната и доболничната помощ за следваща вълна на пандемията (финансово, организационно, с анализ на липсите и запълване на дупките) и да стимулира ваксинацията. Само това. И това е основната задача не само на министъра на здравеопазването, а и на служебния премиер. Намирам за крайно късогледо това, че от премиера не се чува и една дума по темата, сякаш живее в паралелна реалност." - коментира д-р Илиев в профила си във Фейсбук.

"Времето за реформи в здравеопазването не е сега. Най-адекватна беше реакцията на министър Василев и финансовото министерство, които подготвиха финансови инструменти за справяне с кризата есента. Не беше длъжен да го прави, но го направи. Въпросът е за какво ще се ползват тези суми. " - констатира ученият.

По думите му, "писането на стратегии и правила е бумащина, която следващият кабинет ще пусне в тоалетната" и няма да последват никакви промени.

Д-р Аспарух Илиев: Тези 7 души в транспорта са върхът на айсберга, заразените с Делта са много повече

Д-р Аспарух Илиев: Тези 7 души в транспорта са върхът на айсберга, заразените с Делта са много повече

Само ваксината може да помогне...

Той призовава да се предприемат практически мерки. 

"Важно беше медиците да си вземат бонусите, да се ремонтират спешно порутените приемни отделения, да се заредят централно консумативи за зимата, които да се доставят при нужда гъвкаво, да се осигури разделение на потоците по приемни отделения и лаборатории (например да се отворят втори вход/изходи, физически, да се "избият" врати), да се монтират повече кислородни инсталации за междинно обгрижване, да се определят ключовите COVID-болници и да се помисли за бързо осигуряване на малко по-модерни линейки - неща, които да се пипнат и усетят, да облекчат живота на лекарите. Пациентите в COVID-болниците, например, излизаха цяла зима да си купуват сами храна, разнасяйки вируси. Трябва да се помисли за прости неща като изхранването им, адекватно. Да се осигурят помещения за сън, почивка душ на лекарите по болниците, а не в примитивни лекарски кабинети, на канапе. Да се наеме персонал в РЗИ-тата и да се преквалифицира евентуално част от администрацията из общините за тази цел, да им се направи бърз курс как работи съседното РЗИ, за да се включат при нужда." - посочва д-р Аспарух Илиев.

Той препоръчва също да се обучат полицаите как да осигуряват ефективен контрол на карантината.

"Оставете стратегиите, които в 99% от случаите никой не чете, практически направете нещо. Съберете ръководителите на COVID-отделенията и РЗИ-тата за 2 дни в един хотел и ги попитайте от какво ще имат нужда, после го направете. Накарайте ги да поговорят помежду си, изяснете къде от какво практически има нужда." - казва в заключение д-р Илиев.