"Десетки и стотици хора ходят болни (с коронавирус) между нас. Трябва да опитаме да ограничим този процес. Пак има преоценка на мерките, почти всеки ден излизат нови заповеди. В очакване сме на нещо ново. Продължават да ни заливат, в един момент започваме да губим връзката.". Това заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че броят на тестовете продължава да се увеличава. Ако се тестват всички, ще излязат 200-300 хил. заразени в един ден. Има кохорта от суперзаразители, които нямат симптоми, но са много склонни да предават вируса. Не знаем кои са тези хора между нас, те са най-опасните, подчерта председателят на сдружението на личните лекари. 

Човек може да се зарази едновременно и с грип, и с коронавирус, потвърди вирусолог

Човек може да се зарази едновременно и с грип, и с коронавирус, потвърди вирусолог

За акад. Ангел Гълъбов индивидуалният отговор на организма е много различен

Той изтъкна проблема с назначаването на тестове" При появата на симптомен пациент се оказва, че джипитата не могат да назначат никакъв тест.

"Първо, той не трябва да идва при нас с тези оплаквания, защото в момента, в който излезе положителен, аз съм контактен с него повече от 15 минути - трябва да изляза в карантина, да затворя кабинета. Имат финансови проблеми и не можем ние да назначаваме тест. Трябва да преценя оплакванията ви, да дам направление по близки и да дойде екип в домашни условия. Чака се от 3 до 7 дни", обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

РЗИ няма никакъв капацитет в момента и не може да обхване контактните лица, за посещение на домашни адреси въобще не може да стане дума.

"Няма кой да работи там. Дори директорът на РЗИ в София прави пробонабиране. Той също е лекар, може да го прави. Трябва да е обучен човек, сложна технология е. Фалшиво отрицателните резултати се дължат на неправилно пробовзимане", обяви лекарят.

Според него през есента, когато дойде грипът и симптомите се припокрият на 90%, ще трябва да третираме всички под един знаменател. "Говори се дали противогрипната ваксина трябва да се слага. Правят се заявки за над 65 г. да се поръча френската ваксина с новите щамове, препоръчва се да се сложи. Всички лица трябва да бъдат обхванати, максимален брой, няма да има за всички. Проблемът ни в София е, че лекарите не правят заявки. Най-малък брой заявки се правят", каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари

330 нови случая на коронавирус у нас, 8 починали

330 нови случая на коронавирус у нас, 8 починали

За последните 24 часа са излекувани 122 души

Хора от всички възрасти боледуват от COVID-19, дори и бебета. Според него има бум на заразени сред младите хора заради проведените абитуриентски балове.

Медикът обърна внимание на протестите в страната и призова скандиранията да стават с маска на лицето. "Призовавам ги да бъдат с маски, ако викат, не спира звука толкова", каза д-р Георги Миндов.