Преди седмици в България започна доставката на хлорохин, който се ползва за лечение на коронавирус. Дни по-късно от Световната здравна организация (СЗО) спряха тестовете с лекарството, тъй като се смята, че то може да влоши състоянието на болните от Ковид-19.

"Лекарството се използва от много години за лупус, малария , ревматоиден артрит. Това не е изненада, той има много странични ефекти, които не са свързани само със сърдечната дейност, която доказано уврежда. Води до тежки аритмии, уврежда зрението при по-дълготрайна употреба и по-големи дози". Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки д-р Николай Костов пред телевизия "България он ер".

Според проучване върху 100 000 пациенти и с доста голяма статистическа вероятност може да се твърди, че хлорохинът увеличава смъртността

"При бременност може да увреди плода, защото преминава плацентарната бариера. Затова не се препоръчва на жени, които се готвят да забременеят или са бременни", допълни д-р Костов.

По думите му толкова ниска заболеваемост в страната никога не е било. "Тя е толкова ниска, че можем да кажем, че българите са най-здрави от десетилетия насам. При нас това се усеща при потребленията на лекарства. Например, за респираторни инфекции спадът е до към 80%. Това са лекарства за лечение на висока температура, хрема, противовирусни средства, лекарства за деца", категоричен е председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Пандемията и ограничителните мерки срещу разпространението на коронавирус се отразило и на аптечния бизнес. Оборотите спаднали 20- 30%, а в някои аптеки и повече.

"В нашия бранш комуникацията за намаляване на ДДС-то тече от години. Непрекъснато даваме като примери различната ставка за лекарствата в другите европейски държави", допълни д-р Николай Костов.