В здравеопазването има слабости, но не бива да сатанизираме медиците,които работят в екстремни условия. Такава позиция изрази министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пред БНТ.

"Става натрупване по казуса с починалите пациенти, не бих казал, че системата на здравеопазването няма слабости, но аз като министър ще се опитам да я направя по-ефективна." - увери министърът.

"Не бива да изпадаме в крайности и да сатанизираме едно съсловие, все пак лекари и медицинските сестри работят в доста трудна среда, спешните медици работят в изключително екстремни условия." - коментира проф. Петров.

Той добави, че трябва да се подобри материалната база на медиците в спешната помощ. Има и проект за подобряване на тяхната квалификация.

Проф. Петров подчерта, че има затихване на тенденцията завършилите медици да напускат страната.

"640 медици се дипломират на година, напускащите за 2015 са 365, а за 2016 г. - 258, за една година са със 100 по-малко. А някои дори отиват само за краткосрочни курсове в чужбина, много от студентите се записват за специализация в България, половината от тях, преди години беше съвсем по-малък процентът." - поясни той.

Медиците и образованието у нас са на много високо ниво, отбеляза министърът.

"Има голям процент на чуждестранни студенти в нашата образователна система, което доказва, че сме на изключително високо ниво." - посочи той.