Бих искал, когато се внася техника, да се обсъжда с анестезиолозите. Респираторът е специфичен апарат, който има определени изисквания да работи безопасно, той може да убие човек. Не става дума за пренасищане с кислород, това е машина, която 24 часа трябва да осъществява дихателна функция - трябва да разчитам на тези апарати, има много видове такива. Качествените са само от няколко фирми.

Това заяви анестезиологът д-р Ясен Гецов пред Bulgaria ON AIR.

Според него има намаляване на броя на пациентите, тъй като хората били уплашени и не искали да ходят на доктор в тази извънредна обстановка.

"Това вероятно ще доведе до усложнения. Наблюдаваме тенденцията на забрана в реанимационните отделения, но пациентите имат нужда да виждат своите близки. Те могат да прекарват известно време с тях, предвид по-бързото им възстановяване. Надявам се отговорните хора да слязат и да комуникират повече с нас и с медицинските сестри за това какви са нашите нужди", подчерта специалистът.

Д-р Гецов засегна темата и за липсата на кадри в здравеопазването, като поясни, че той е особено болезнен в сферата на анестезиологията.

Интензивното лечение е специфичен комплекс от мероприятия, това е тежка специалност - и физически, и психически. Заплащането в системата е изключително ниско. Затваряме един порочен кръг, който води до неатрактивност, заяви той.

По думите му много негови колеги биха потвърдили как се чувстват в неделя вечер, когато в понеделник трябва да отидат на работа след няколко операции и грижата за много пациенти.