Държавата да си поеме спешните случаи в денталната медицина. За това настоя Анатолий Кънев, председател на Сдружението на българските зъболекари. Сдружението изпрати писмо до здравния министър Кирил Ананиев, в което настоява за среща с него. Спешните случаи на година са около 22 хиляди.

Според д-р Кънев основен проблем в денталната помощ представлява монополът на Националната здравноосигурителна каса. По думите му България е единствената държава, в която има единствена и неповторима каса. Той дори сравни действието й с това на чл. 1 от Конституцията преди 89-та година.

В Швейцария, например здравните каси са 85, а във Франция са 6. Той коментира още, че разпределени на човек от населението държавата отделя по 17 лв. на човек за дентална помощ. "Ние не сме събрали да плачем за повече пари, а за правилно разпределение на средствата", заяви Кънев.

Той посочи, че само 8% от нашите деца до 19 години са без кариес, а със зъболечение не могат да бъдат покрити дори само спешните случаи. Кънев припомни какво плаща касата на година за здравноосигурен пациент, а именно дейностите: вадене на зъб, химиополимер и амалгамна плоба - 70 лв.

Той коментира, че на половината от възрастното население поне едната им челюст е обеззъбена, но касата не плаща лечение с протези. Същевременно в специалностите по дентална медицина се обучават 9000 хиляди стоматолози. "Въпреки това не малка част от нашата татковина е без стоматолози", посочи още председателят на УС на Сдружението на българските стоматолози. Д-р Кънев алармира, че България остава без специалисти. От сдружението имат предложения как да става лицензирането на новите зъболекарски практики и предлагат на министъра работна среща.

От сдружението обявиха, че окончателно след четири години битка са загубили възможността и подадената от тях ръка на територията на Столична община да бъде изградена спешна безплатна дентална помощ. Предложението било от сдружението безплатно да осигурят специалисти и медикаменти за функционирането на подобен център стига, държавата да предостави помещение за това.