Работна експертна група от медицински специалисти, която ще се сформира по силата на приемането на новия антиковид план на кабинета от началото на януари, ще проучи възможността за въвеждането на "зелен сертификат" и за хората с т.нар. "Т-клетъчен" имунитет.

Това отговори на питане на депутата от "Има такъв народ" Андрей Чорбанов министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

За въвеждането на подобна практика призовават редица специалисти, в това число и здравният експерт от партията на Трифонов. "Докато изследванията за антитела, приети в момента, са ориентировъчни, то именно Т-клетъчният имунитет е реално това, което може да покаже каква част от населението е реално защитена", аргументира се Чорбанов.

Предвидено е извършването на редица проучвания, в това число и по този въпрос, като целта е да се направи реална преценка на ситуацията и да се вземат решения, увери на свой ред здравният министър.

Към момента страната ни няма да закупува пети вид антиковид ваксина, стана ясно от отговор на Сербезова към бившия титуляр на здравното министерство в кабинета "Борисов 3" Костадин Ангелов. Въпреки че е била постигната договорка с шведската Янсен за предоставянето на препарата NOVAVAX, с решение на служебния кабинет от 11 август 2021 година намеренията са преустановени. Основният аргумент - България вече разполагала с 4 вида ваксини, а наличните количества значително превишавали темповете, с които населението желае да се ваксинира. Въпреки това стои на дневен ред възможността за започване на преговори с Кралство Швеция за предоставяне на въпросната ваксина при евентуална нужда, поясни министърът на здравеопазването.

Във въпросите депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов засегна и повдигнатият вчера въпрос за съмненията за корупция около бившия шеф на болница "Лозенец" Радосвет Горнев, както и тези около доставката на бързи тестове за учениците от 1-и до 4-и клас. Що се отнася до казуса с болничния шеф, Министерството на здравеопазването е предприело всички нужни мерки за изясняване на казуса. По темата с тестове - не била установена корупция, а само предпоставки за такава.