Държавата ще плаща за ротавирусни ваксини за бебетата. Това става с приета от правителството Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България 2017-2021 г., съобщават от "Дондуков 1".

Заболяването е определено като сериозен здравен проблем за децата в ранна възраст. Това са показали резултатите от целенасочени изследвания, извършени от 5 университетски болници и Националната лаборатория по ентеровируси на Националния център по заразни и паразитни болести.

Повечето от заболелите деца са на възраст от 6 до 23 месеца.

Въвеждането на ефективна профилактична програма за прилагане на ротавирусни ваксини може да бъде превенция на заболяването. Ваксините могат да помогнат за предпазване от умерено тежки и тежки форми на ротавирусен гастроентерит.

Световната здравна организация (СЗО) през януари 2013 г. е отправила препоръка ротавирусните ваксини да бъдат включени в националните имунизационни програми. Това е част от комплексна стратегия за контрол на диарийните заболявания чрез подобряване на профилактиката и лечението.

От Министерския съвет обясняват, че е направен ситуационен анализ относно разпространението на ротавирусите. Той е потвърдил, че има необходимост да бъде разработена и изпълнена Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България. Това е в съответствие с националната здравна стратегия (2014-2020) и препоръките на СЗО.

Приемайки програмата, страната ни изпълнява препоръките на СЗО и осигурява публични средства за провеждане на специфична профилактика на подлежащи на имунизация с ротавирусни ваксини деца. Основната целева група са бебета от 6-седмична възраст.