От няколко години болните от глаукома не се ползват от реинбурсация на лекарствата от страна на НЗОК. През годините процентът на реинбурсация се е менял, като само през една година тя е била 100%. Затова и не може да се направят изводи какъв е бил резултатът и отражението върху здравето на пациентите дълготрайно.

И тази година, както и миналата, Здравната каса не плаща нищо, алармира за проблема на пресконференция в БТА д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

По думите му в момента пациентите нямат адекватен достъп до терапия, а глаукомата е заболяване, което постепенно убива зрението. Пациентът у нас е изправен пред тежък избор – да лекува сърцето или очите, диабетът или зрението, коментира Хасърджиев.

Като се прибави това, че глаукомата засяга преди всичко възрастни хора, които нямат работа, а страдат от други придружаващи заболявания, проблемът става социален. „Да не създаваме слепци”, призова Хасърджиев.

Освен това той алармира, че няма регистър и точно колко са страдащите от заболяването у нас. „Това създава допълнителни проблеми на държавата, включително и финансови”.
Председателят на Пациентска организация „Глаукома” Георги Димитров горчиво констатира, че държавата се е оттеглила напълно от грижата за пациенти с глаукома, а много от възрастните хора, дори и при установена глаукома, отговарят с простичкото „нямам пари”, с което изчерпват въпроса.

През изминалата година инициативата на пациентската организация „Слънцето е за всички” е осигурила безплатни прегледи на 3500 души из цялата страна, като при голям процент от тях е открито именно заболяването глаукома.

Председателят на Националната глаукомна асоциация доц. Д-р Наталия Петкова потвърди, че в България липсват данни за броя на страдащите от това заболяване. В световен мащаб обаче се счита, че има 12 млн. болни и 7 милиона слепи вследствие на глаукома. Очаква се до 2020 година тази цифра да нарасне до 20 милиона.

В изказването си Петкова подчерта нуждата от информираност на гражданите и от редовно извършване на прегледи, тъй като глаукомата може да засегне всички възрасти.
Между 12 и 19% от посетилите очните кабинети се оказват болни от глаукома, за съжаление голям брой от пациентите имат висока честота на развитие на болестта, коментира Наталия Петкова.

В България са разпространени всички групи лекарства, които се борят със заболяването. Действителен проблем е липсата на реинбурсация, посочи още докторът, тъй като често лечението на глаукома от 10–12 лв. на месец често достига до 40-50 лв., тъй като по-ефективна се оказва комбинираната терапия от няколко вида медикаменти.

„Имаме лекарствата, но не винаги можем да ги предпишем именно заради този процент на реимбурсация”, заяви Наталия Петкова.

Глаукомата е хронично прогресиращо заболяване - подобно на онкологичните. Цивилизационен избор на държавата е да осигури лечение на пациентите, категорична е Петкова.

Като сравнение отново се даде северната ни съседка Румъния. Там от 3-4 години вече лечението на глаукома се поема напълно от държавата, заяви и проф. д-р Ботьо Ангелов - председател на Фондация “Национална академия „Глаукома”.

Той заяви категорично, че спестеното по отношение на зрение, не е спестено и подчерта, че социалната цена на един ослепял е много по-голяма, отколкото цената на лекарствата.