Служителите на ловешката болница получават декемврийските си заплати за Великден. Това съобщи прокуристът на ловешката болница д-р Ченко Чалъков пред БНР.

Напрежението в многопрофилната болница отново се нажежи тази седмица. Лечебното заведение е в тежко финансово състояние. Цялата сума за клиничните пътеки вече е изплатена от Здравната каса. Парите отиват директно към кредиторите за покриване на запорите. Това бе и причината ръководството да не изплати дължимите възнаграждения.

Заради липсата на лекарства, консумативи и медицински персонал всички работещи в Отделението по пневмология и фтизиатрия подадоха колективна молба за напускане.

Най-сериозният проблем е от последните 2-3 месеца, заяви д-р Михаил Киров - началник на отделението. Той обясни, че оттогава състоянието на болницата достига положение, в което не може да осигурява необходимите лекарства на пациентите.

"Почти 90% от пациентите си купуват всичко - спринцовки, игли, всички видове консумативи. Това неминуемо се отразява и на качеството на нашата работа. Постоянният психически тормоз от страна на всички болни и техните близки за това, че те са здравно осигурени и че им се налага да плащат - това са ежедневни скандали", изтъкна д-р Киров.

Официална заповед на прокуриста пациентите да купуват сами консумативи няма, но той е казвал това в съвещателен тон, подчерта д-р Киров. Сериозен проблем се оказва и силно намаленият състав на отделението.

"Всеки от нас остава с часове след работа, без да иска каквото и да е заплащане. При медицинските сестри е същото", добави д-р Киров.

Прокуристът д-р Чалъков от своя страна определи като лъжа думите на д-р Киров, че той е наредил устно пациентите да си заплащат лекарствата и консумативите. Той натърти, че началникът на Отделението по пневмология и фтизиатрия д-р Киров не дава дежурства и е бил помолен да влезе в графика.

"Отделението не се затваря от назначените лекари и сестри, а от болницата. Няма да затворим отделението. Следващата седмица най-вероятно ще имаме и кардиолози. Идеята е да бъде едно общо отделение за кардиология и пулмология. Щом екипът на д-р Киров решава да напусне, това е тяхно право, но това не значи, че те ще решат дали ще се затвори или не отделението", категоричен е д-р Чалъков.