До 2 години се очаква да има комплексна детска болница.

Министерството на здравеопазването и медицинският персонал на Специализираната болница за детски болести "Проф. д-р Иван Митев" нямат различия по отношение на специалния статут на бъдещата детска болница.
Новата педиатрична болница няма да е търговско дружество, а ще е лечебно заведение по параграф 5 от Закона за лечебните заведения. Основното ядро в нея ще бъде настоящата Педиатрия.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с ръководството и представители на медицинския персонал на лечебното заведение. По думите му, в момента евентуална промяна на статута на Педиатрията ще отнеме много време.

Работещите в единствената детска болница у нас готови за протести

Работещите в единствената детска болница у нас готови за протести

Поставен е ултиматум на МЗ, а на 17 април ще има среща

Кирил Ананиев представи работния план на строителството на бъдещата детска болница, който вече е в ход. Най-късно през месец септември ще започне и същинското строителство.

От настоящата педиатрична болница в София представиха на здравния министър належащите проблеми. Те са свързани основно с липса на персонал и ниски възнаграждения.

Здравният министър съобщи, че Специализираната болница за детски болести ще бъде подпомогната по реда на Наредба №3/ 2019 г. за субсидиране на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

По време на срещата беше поет ангажимент да се предложи на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат обсъдени проблемите със заплащане на дейностите по педиатричните клинични пътеки. Тази дискусия ще продължи и при подготовката на НРД за 2020-2022 г. До 15 май ще бъде готова и методиката, която разработва екипът на здравното министерство съвместно със съсловни организации и асоциации. Тя ще даде визията за нивата на възнагражденията за персонал в лечебните заведения.

Очаква се през месец май Ананиев и представителите на Специализираната болница за детски болести "Проф. д-р Иван Митев" отново да обсъдят предложената методика и размера на средствата, които лечебното заведение ще получи от МЗ като субсидия.