Директорът на болницата във Враца д-р Кети Ценова е подала оставка. Това обяви здравният министър Христо Хинков пред БНТ.

До края на месец август пък детското отделение ще бъде затворено. Педиатрите напускат работа заради натрупани с годините проблеми и ниското заплащане.

Заради опасността детското отделение на врачанската болница да затвори, днес министърът ще се срещне с педиатри, областната управа и ръководството на лечебното заведение.

Д-р Кети Ценова поясни, че проблемът е започнал, когато шефът на отделението внесъл докладна, че желае цялото отделение да излезе в отпуск.

"Според мен предложението е разумно. Разговарях с шефа на болницата в Монтана да поеме пациентите през този период, като летните месеци са слабо натоварени. Отпуските са натрупани по време на ковид пандемията, когато лекарите не напускаха работните си места", заяви д-р Ценова.

Поради липса на желаещи да работят в звеното, медиците работят много повече от предвиденото в здравните стандарти и трудовото законодателство. Заплатите също са далече от нормите в бранша. Например малко над 1400 лева е заплатата на педиатър с дългогодишен стаж и множество специализации, поясни врачанският педиатър д-р Бисер Тодоров пред БНР.

От 15 до 31 август отделението по педиатрия на многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" в града спира приема на деца. Лекарите излизат в отпуск, докато текат предизвестията им за напускане през септември.

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Там обаче няма да има хеликоптерна площадка