Изпълнителният директор на многопрофилната болница във Враца Светозар Луканов е подал оставка. Оставката е внесена на 21 юни.

Това обяви той на брифинг, на който обяснява решението си с организиран натиск спрямо болницата. По думите му контрагенти на болницата предприемат целеносачено стъпки за дестабилизация на лечебното заведение.

Кампанията срещу себе си Лазаров определя като ожесточена, съобщава БНР.

Към момента на банковите сметки на болницата са наложени 17 запора – както от държавни фирми, така и от общински предприятия. Това не позволява на МБАЛ „Христо Ботев“ да функционира нормално.

Към настоящия момент задълженията на МБАЛ "Христо Ботев" АД са 8 300 000 лева.

Преди почти 3 години, когато Луканов става изпълнителен директор, наследявайки Орлин Цветков, борчовете са били 5.5 млн. лева.

Въпреки проблемите през времето на управлението му, заплатите са давани редовно, изплащани са допълнителни материални стимули. Отделно от това заплатите на персонала са повишавани 3 пъти.

Според Светозар Луканов общите задължения на областните болници в България са се увеличили през последните 3 години с около 100 милиона лева заради общото състояние, в което се намира родното здравеопазване.