За трета поредна година Първа МБАЛ "София" получи от благотворителната инициатива "Българската Коледа" специализиран апарат, който ще помага за възстановяването на деца.

"Физиотерапевтичният апарат е многофункционален. С него се извършва магнитотерапия, лазертерапия, електротерапия и ултразвук. Това позволява на едно място да се направят всички необходими процедури". Това обясни за news.bg директорът на болницата проф. д-р Цветомир Димитров.

При недоносени бебета магнитотерапията стимулира мозъчното кръвооросение, повишава защитните сили, спира възпалителни заболявания, бронхити и пневмонии.

Процесът на рехабилитация с апарата при магнитотерапия не е болезнен. При повишаване на магнитното поле може да се усещат леки вибрации в областта, върху която се прилага, обясни Александър от екипа на рехабилитаторите и физиотерапевтите в отделението. При електростимулацията импулсите са по-силни и могат да предизвикат дискомфорт. Терапиите са с времетраене между десет и двадесет минути, съответно за деца и възрастни.

Рехабилитационният апарат е на стойност около 30 000 лв. "Апаратурата трябва да се използва максимално и пълноценно за нас", добави д-р Димитров.

"Хубавото е, че поредна година спечелихме, за което ние сме благодарни, но един апарат без нужния специалист няма как да е толкова ефикасен", изрази мнение директорът на болницата. Хубаво е да има идеи и инициативи в задържането на нашите педиатри и неонатолози, според него, защото в момента тези специалисти са дефицитни, коментира д-р Димитров.

За да подпомогне продължителното лечение и рехабилитация на страдащите от различни заболявания деца, през изминалата година "Българската Коледа" дари медицинска апаратура на обща стойност 1 790 256 лева на 22 лечебни заведения в цялата страна. Новото издание на кампанията цели да подпомогне комплексно децата с тежки увреждания и заболявания, като осигури съвременна високотехнологична апаратура и подкрепи допълващите грижи.

На уебсайта на президентството има обявена информация за лечебните заведения, които могат да кандидатстват за нова апаратура през новия период на инициативата. Документите се преглеждат и одобряват от комисия. Затова д-р Димитров призова всички директори на болници в страната да се интересуват от проекти и инициативи като "Българската Коледа", които могат да подкрепят болничните отделения.

Дарената апаратура в Първа МБАЛ София включва нискочестотни, средночестотни и високочестотни терапии. "Интересното при апарата е, че може да се използва и при бебета", уточни рехабилитаторът.

Електротерапията се прилага за подобряване на инервацията при недоносени бебета, които нямат възможност за движение в някои крайници. Тя спомага чрез токове да стимулира инервацията на мускулите и движенията и рефлексите. С ултразвуковото лечение и неговите вибрации спомага за директно вкарване на лекарствени вещества през кожата в болното място, обясни рехабилитаторът.

Магнитът се изполва най-често при бронхопневмонии и бронхити, като стимулира дихателните пътища и повлиява възпалителните процеси в белите дробове.

"При деца с детска церебрална парализа електростимулацията оказва доста добро влияние върху мускулатурата", обясни Александър.

Той изтъкна, че рехабилитацията и физиотерапията са едно цяло. "Комплексното действие между двете съчетано има най-добър оздравителен ефект". Профилактиката за деца и възрастни хора е много важна, защото в днешно време поради стрес и други заболявания, хроничните болести търпят промяна и поддръжка.

"Рехабилитацията при хронични заболявания помага до огромна степен, за да се стигне до момент, в който болката и страданията на хората изчезват, за да живеят спокойно", подчерта Александър.

Предните два апарата, които е получила болницата като дарение, са ехографи със сонди, които се използват за недоносени бебета и малки деца. "Те помагат много повече за точната диагноза, възстановяването и проследяване на лечението", обясни д-р Димитров.