По повод публикация в news.bg, която разказва за прехвърлянето на две бебета в критично състояние от неонатологичното отделение на държавната детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София в Плевен в МБАЛ "Сърце и мозък", в редакцията получихме искане за право на отговор от софийската болница, в което опровергават публикуваната информация. Въпреки че оригиналната първа дописка е взета от Българска телеграфна агенция /БТА/ и се позовава на БТА, и там е била публикувана без обозначения, че това е платена публикация, публикуваме правото на отговор, тъй като се касае за чувствителна информация, важна за обществото особено на фона на дългогодишните усилия и обещания най-накрая да имаме Национална детска болница.

От държавната детска болница "Проф. д-р Иван Митев" на първо място опровергават информацията, че децата са били в критично състояние и не са били транспортирани в животозастрашаващо състояние. От болницата в София те са тръгнали стабилни, на спонтанно дишане и без нужда от някакъв вид подпомагане на жизнените функции. Превеждането на децата в Плевен се наложи не за да бъдат спасявани, а за да получат специфични сестрински грижи, които родителите нямат възможност да им предоставят в домашни условия. Освен това Клиниката в София е с висока натовареност с реално критично болни новородени от цялата страна, както пишат от държавната детска болница "Проф. д-р Иван Митев".

От там отхвърлят напълно твърденията за невъзможност да предоставят нужните грижи за бебетата и никой от екипа не е заявявал, че не могат да бъдат предоставени необходимите интензивно лечение и грижи за децата. Самите пациенти - момче и момиче, са лекувани в различни периоди от март до юни 2023 г. именно в софийската болница. По никакъв начин не става ясно и какъв е спешният порядък, а от "Проф. д-р Иван Митев" посочват, че транспортът до Плевен е бил уговорен поне четири дни предварително.

Също така от "Проф.д-р Иван Митев" заявяват, че именна те са поставили диагнозата на двете бебета и са лекувани преди транспортирането им именно от тях, като описват в детайли диагнозата и лечението.

От "Проф. д-р Иван Митев" категорично обаче се противопоставят и на твърдението за ексклузивност и уникалност на "Сърце и мозък", което в публикацията на News.bg отсъства.

Публикуваме финала на позицията на държавната детска болница "Проф. д-р Иван Митев" без редакторска намеса:

"Екипът на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" ЕАД смята, че медийното отразяване на теми в ресор "Детско здравеопазване" не би трябвало да се профанизира до нивото на псевдоексклузивитет и претенции за уникалност и неповторимост на извършените медицински дейности. Особено когато тези претенции се базират на видоизменена фактология или откровена манипулация. За нас най-важната цел остава подобреното здравословно състояние на пациентите ни и доверието на техните родители. Всичко това постигане не със сензации, а с реално изпълнени високи стандарти на медицинска дейност и лично отношение към всяко семейство."

От името на News.bg изказваме надеждата си в държавната детска болница "Проф. д-р Иван Митев" да имат такава бърза, подробна и отзивчива реакция и когато задаваме въпроси и търсим тяхното мнение по проблемни теми, тъй като до този момент не сме срещали подобно професионално отношение.