67 530 са общо заявените дози ваксини от общопрактикуващите лекари към РЗИ, които съответстват на броя на записаните и чакащите в списъка им за ваксиниране. Общият брой на получените дози е 19 080, което всъщност е 28% от заявените дози.

Това показват резултатите от Анкета на НСОПЛБ сред общопрактикуващите лекари (ОПЛ), свързана с ваксинацията срещу КОВИД-19.

75% от общопрактикуващите лекари са получили между 10-40 дози. 73% джипита са заявили между 50-200 дози. 78% пък от лекарите са поставили между 10 и 40 дози от ваксините.

Снимка 523506

Източник: news.bg

На въпрос дали са използвали възможността при ваксината от "Астра Зенека" да поставят 11-та доза от всеки флакон 49,2% са отговорили, че не са ползвали тази възможност, а 50,8% са дали положителен отговор.

69% от ОПЛ са посещавали поне веднъж РЗИ, за да вземат заявените ваксини. 50,6% от джипитата са имали между 1 и 3 посещения при РЗИ без да получат ваксина.

70% от ОПЛ са отделили 2 или повече часа, за да получат ваксини.

Снимка 523505

Източник: news.bg

На въпрос коя ваксина предпочитат пациентите, 65,8% от джипитата отговарят, че предпочитат иРНК, а 28,9% заявяват, че пациентите има нямат предпочитание.

Ангелов за руска или китайска ваксина: Само след решение на ЕМА. Точка!

Ангелов за руска или китайска ваксина: Само след решение на ЕМА. Точка!

"Астра Зенека" не причинява нищо

Изводите от изследването посочват, че:

  • Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини (начин, вид и количества), а не в готовността на ОПЛ да извършват тази ваксинация.
  • Внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от ОПЛ, въпреки явната и заявената готовност от наша страна, както и желание от пациентите
  • ОПЛ правят необходимото за максимално оползотворяване на недостатъчните дози ваксини
  • Лошата логистика при предоставянето на ваксините на ОПЛ, свързана със загуба на време, посещения "на празен ход" без да са получени ваксини и недостатъчност в количествата, както и разнопосочните послания, които пораждат недоверие, води до редица неблагоприятни ефекти:

- Демотивация на ОПЛ да извършват дейността

- Демотивация на пациентите (излъгани в очакванията си). След спирането на векторната ваксина на Астра Зенека се наблюдава разколебаване в част от хората, които са били заявили желание за ваксинация, както и промяна на избора.

-Самопренасочване на част от пациентите, поради дългото чакане и неяснота, както и чрез електронния портал за записване, към пунктовете за ваксинация

- Огромен брой хора в риск, които не могат да се възползват от бърза и удобна ваксинация

  • Само на няколко, малко на брой, места има изключения от общото правило, където ОПЛ са уведомявани, не са чакали (по стечение на обстоятелствата практиката е била в съседство до РЗИ), служебно лице е доставило на място ваксините и т.н., но и в тези случаи недостатъчността е налице.
  • Липса на избор на ваксина, когато ваксинацията се извършва при ОПЛ с резултат неравнопоставеност на пациентите, както и на ОПЛ.
  • Налице е готовност на ОПЛ да извършват ваксинация и с иРНК ваксини при осигурена логистика
  • Предпочитанията на пациентите налагат да се осигурят иРНК ваксини и на ОПЛ, което отново поставя въпроса с логистиката.
Джипитата настояват да им се доставят необходимите ваксини

Джипитата настояват да им се доставят необходимите ваксини

Д-р Гергана Николова е на мнение, че масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация

НСОПЛБ предлагат:

  1. Приоритетно да се доставят до ОПЛ необходимите за ваксинирането на заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец
  2. До приключване на посоченото в т.1 имунизацията в пунктовете за ваксинация да обхваща само хората, които подлежат на втора доза, когато първата е поставена в същите, както и неосигурените, лица, които са трайно отдалечени от семейния си лекар поради служебни задължения или лекарят е в невъзможност по здравословни причини да извърши имунизацията, стига всички те да отговарят на критерия за повишен риск поради здравословното си състояние.
  3. На електронната страница на всяка РЗИ и МЗ да има информация за наличните и предоставени вид и брой дози ваксини на ОПЛ и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно.
  4. При потърсена помощ от Спешна помощ по повод нежелана реакция в рамките на 48 часа след поставяне на ваксината, която би могла да се дължи на същата да осъществят консултация, независимо от това кой е извършил имунизацията.
  5. При достатъчно количество ваксини, процесът по т. 2 в частта ОПЛ ще изисква около 10 работни дни.
  6. След приключване на дейността по т. 3 да започне едновременно зареждане с ваксини (от всеки вид) на всички места, в които се осъществява масовата ваксинация (парктики на ОПЛ и пунктове) в съотношение на наличните количества 3 към 1, за ОПЛ и пунктове, съответно като се обявяви валидност за "зелените коридори" и при двете структури.
  7. При недостатъчност на дози ваксини в някоя от посочените в т.4 структури, дози да се изземват от структура, в която ваксините не са употребени или няма да бъдат гарантирано употребени (заявили се пациенти) в рамките на 2-3 дни.
  8. Да се обяви публично, че иРНК ваксини ще се поставят и при ОПЛ и пациентите могат да заявят избора си.
  9. При едно получаване да се предоставят на ОПЛ не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина, освен ако изрично не е заявил по-малки количества. При осигурен достатъчен брой дози в национален мащаб да се даде цялото заявено към датата на получаване количество (изключения се допускат само за иРНК поради по- краткия срок за съхранение в обикновен хладилник, които да са съобразени с планирания за ваксиниране график).