Половин до един час на ден не е висока и интензивна тренировка, а нормата, която се препоръчва, за да може сърцето ни да бъде здраво. Такъв съвет препоръча началникът на кардиологичното отделение в болница "Токуда" доц. Яна Симова пред Нова телевизия по повод Световния ден на сърцето.

Затлъстяването е един от рисковите фактори, чрез което се променя метаболитния статус, натоварва се сърцето, да спортуваме, предупреди доц. Симова. Всички рискови фактори действат и скъсяват нашата продължителност на живот.

В момента най-силни данни има за така наречената средиземноморска диета - пълнозърнести храни, ядки, риба, зеленчуци. Това е диетата, която в последните 20-30 години категорично доказва, че се отразява благоприятно на сърдечно-съдовото здраве, подчерта доц. Симова.

Стресът също се явява голям фактор за затлъстяването и масово хората, които спортуват, са със здраво сърце.

Ако поне два пъти на седмица българинът отделя време да спортува във фитнес залата, да се храни поне по 4 пъти на ден правилно и същевременно да пие по два литра вода, със сигурност ще има здраво сърце, съветват фитнес инструкторите