Развитието на епидемията е под контрол. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Настоящите резултати, по думите му, са очаквани от властите.

Следим всичко, инфекцията се разпространява клъстерно, не толкова дифузно, каза Пенков. Той предупреди, че предстоят проверки на здравните власти спазват ли се мерките. За момента не се планират по-строги мерки.

Припомняме, че днес в България се отчитат два рекорда - процент от 13.5 заразяемост (587 нови случаи от направени 4320 теста) и 23 починали за денонощие.

23 починали от COVID-19 за ден в България и 13,5% заразяемост

23 починали от COVID-19 за ден в България и 13,5% заразяемост

587 са новите случаи от направени 4320 теста

Затвореният живот не може да продължи вечно, заяви Бойко Пенков. Трябва да се научим да живеем в тези нови условия, подчерта заместник-министърът на здравеопазването. Здравните власти са готови и за по-лош сценарий, така че при взрив на болестта, той да бъде поет от лечебните заведения. 8400 са балничните легла за Covid.

Според него има ясни критерии кои са медиците на първа линия. Има осигурени средства за медиците на първа линия до края на годината, стана ясно от думите му.

След 15 октомври се очаква вносът на противогрипни ваксини. На два транша трябва да получим 180 000 ваксини. Вторият транш трябва да е в началото на октомври.

По мнението на Пенков противоепидемичните мерки в училищата стриктно се спазват.

От два дни няма ваксини против грип в аптеките

От два дни няма ваксини против грип в аптеките

До 10 дни се очаква нова доставка, фармацевти съветват хората да побързат да си закупят