Мобилното приложение еЗдраве, което дава достъп на потребителите до личното им здравно досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система - бе представено днес от Министерство на здравеопазването и "Информационно обслужване".

На пресконференция в БТА присъстваха служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, д-р Иван Маджаров - председател на УС на БЛС, Борис Костадинов - директор "Информационни системи" в "Информационно обслужване" АД.

Активирането на мобилно устройство се удостоверява с електронен подпис. Потребителят може да включи допълнителна биометрична защита на данните. Всеки достъп до електронното пациентско досие се записва. С деактивиране на приложението от устройството се премахват всички лични и медицински данни на потребителя.

Приложението е с цел да улесни връзката лекар-пациент-фармацевт. В него има и специален баркод, който се използва вместо ЕГН, чрез него автоматично се вижда каква е рецептата.

На второ място от "Информационно обслужване" представиха и мобилното приложение. Там има помощен индикатор, който показва кога изтича рецептата, дава информация за медикаментите, дозировката и приема. Налични са ваксини от календара, както и такива за коронавирус и сертификат.

В настройки език на приложението - има опция английски език. При деактивиране на профила цялата информация се изтрива. 

Повече от 200 болници могат да регистрират пациенти за лечение с електронно направление

Повече от 200 болници могат да регистрират пациенти за лечение с електронно направление

Генерираните електронни направления до този момент са над 48 000

При издадено направление за лабораторни изследвания, вместо ЕГН се дава баркодът. В приложението има информация за прегледа - изписани направления, когато е изпълнено направлението, има дата на изпълнението. Съдържа се и списък за резултатите от изследванията, както и история на действията на пациента в досието. Целта на приложенията е да се даде контрол на пациента на данните му и да улесни комуникацията с медицински лица, с фармацевтите и членове на семейството.

Данните в досието се въвеждат от джипито и фармацевта.

На този етап приложението ще се използва само за ел. подпис, но се разглежда вариант да се влиза и с "облачен подпис", което до 2 месеца ще е налично. Електронно ID също ще се включи като метод за идентификация.

еЗдраве дава възможност родител да провери с електронен подпис досието и на детето си.