Над 200 лечебни заведения, сред които най-големите болници, са интегрирали системите си с Националната здравноинформационна система (НЗИС) и имат възможност да регистрират пациенти за лечение с електронни направления за хоспитализация, съобщават от Информационно обслужване.

Съгласно Националния рамков договор от днес, 1 август 2022 г., всички лечебни заведения са включени в НЗИС и са задължени да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, проведени лабораторни изследвания, консултации, издаване на епикризи и др. До 1 август 2022 г. болниците са регистрирали близо 3 000 пациенти чрез новата функционалност "е-хоспитализация".

Генерираните електронни направления до този момент са над 48 000. От днес НЗИС обхваща и болничната помощ, като по този начин процесите изцяло се дигитализират.

"За по-малко от две години "Информационно обслужване" АД успя да изгради най-важните системи за електронизиране на процесите в извънболничната и болничната помощ", заяви изпълнителният директор Ивайло Филипов. Той подчерта, че компанията е създала ключови проекти в здравеопазването. По думите му "информационно обслужване" е подобрила качеството на здравните услуги и е дала тласък на електронното здравеопазване.

В болница – само с електронно направление

В болница – само с електронно направление

Дигитален става целият процес

Въвеждането на електронната хоспитализация в лечебните заведения на практика дигитализира целия процес по престоя на пациентите в болниците. Също така се съкращава значително времето за постъпване в лечебното заведение. Диагностиката, изписването на медикаменти, попълването на епикризи и други услуги също се дигитализират и стават част от електронното медицинско досие на пациента.

Електронната хоспитализация дава възможност на здравните власти в реално време да получават информация за свободните легла в болниците, броя на пациентите, техните диагнози, лечение и др.

Информацията, която постъпва в НЗИС, ще позволи на здравните власти в България да извършват детайлни анализи на заболеваемостта на населението и да вземат навременни и информирани стратегически управленски решения. Данните показват, че през НЗИС са издадени над 3.7 млн. електронни направления, почти 19 млн. електронни рецепти и близо 8 млн. електронни прегледа.