По никакъв начин не бива да отслабват мерките, а поетапното връщане на ученици ще се обсъди. Не можем да върнем всички ученици след 27 ноември, а трябва да помислим как да дадем възможност да започнат да ходят на училище.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на брифинга в Министерски съвет, посветен на актуалната информация за разпространението на коронавируса у нас.

Следващата седмица Софийският оперативен щаб ще вземе решение как да се процедира с учениците от 6 до 12 клас. Тя увери, че няма да бъдат оставени хора без лечение. В 9 ДКЦ-та има създадени ковид кабинети, а днес и утре започват работа такива кабинети в още две ДКЦ-та. За пет дни са преминали 1 600 души през тези ковид кабинети, 1528 души от тях с антигенните тестове, а положителите са 29%.

В 11 общински поликлиники ще имат възможност хората да се преглеждат и правят своите изследвания. Ръстът за 24 часа за хоспитализираните пациенти е 58 души, а от началото на седмица са 263 човека повече. Това са факти, които ни карат да бъдем внимателни в мерките и в контрола, подчерта Фандъкова, която благодари на хората, които спазват мерките. 7 екипа проверят спазването на мерките в градския транспорт, продължава дезинфекцията.

Фандъкова настоява да не бъде намаляван броя на градския транспорт. Сега наистина е време да мислим едни за други и да не се противопоставяме един срещу друг, за да преминем през предизвикателството, призова градоначалникът.