Все повече двойки у нас имат репродуктивни проблеми.

По последните данни от 2017 година 145000 двойки имат проблем със зачеването. Тревожното е, че малка част от тях търсят специализирана помощ. Освен обичайните методи в подкрепа на мечтата за бебче, добро средство се оказва и физиотерапията. Подходящи физиотерапевтични и рехабилитационни техники могат да гарантират добра успеваемост при лечението на репродуктивни проблеми.

"Има различни методи, които могат да повишат шанса за постигане на желаната бременност", заяви за news.bg Мирослав Маринов, физиотерапевт.

По думите му с напредването на медицината съществуват различни методи на лечение на стерилитета.

"Когато говорим за репродуктивен проблем, причинен от недоизлекувани гинекологични заболявания или преминали незабелязано инфекции, е добре да се предприеме и рехабилитационна програма", съветва още той. А причините, според медиците, за проблемите със зачеването са различни и комплексни. Най-често те са следствие от ендометриоза, поликистозни яйчници, проблеми с овулацията, блокирани фалопиеви тръби, гинекологични заболявания и др. Сериозни проблеми, както при жената, така и при мъжа могат да бъдат причинени и от болести, предавани по полов път.

"Навременното прилагане на подходяща рехабилитационна програма, включваща физиотерапия в комбинация с кинезитерапия, може да помогне за по-доброто и дори да доведе до пълно възстановяване", посочи Мирослав Маринов.

Той поясни, че този тип терапии се прилагат при липсата на злокачествени процеси и други заболявания. По думите му физиотерапията и кинезитерапията акцентират върху лечебно-възстановителния процес при неспецифични възпалителни заболявания. В противен случай към този вид терапия се върви след ликвидиране на причинителя на възпалителния процес.

"Целта на физиотерапията е стимулиране на локалното кръвообращение, профилактично ограничаване на възпалителния процес и евентуално повторно обостряне", обясни Маринов. Освен това тя помага за постигането на противовъзпалителен ефект, а и повишава защитните механизми на организма. За постигане на оптимален резултат се съставя индивидуална програма, а лечението минава през 10 до 15 процедури като в някои случаи се налага повторение на лечебния курс. Физиотерапията се оказва добро помощно състояние и при майките, които по време на бременността, а и след раждането не могат да се отърват от болките в гърба, тежестта с кръста и други неудобства. Обикновено болките настъпват след раждането, но много от бременните жени са с оплаквания още от средата на бременността.

"Физиотерапията е отличен метод за справяне с подобни здравословни проблеми", подчерта Мирослав Маринов. Според медиците при част от жените болките по време на бременността стават хронични. В този случай физиотерапията е задължителна, за да се избегне дискомфорта.