Пик на грипната епидемия отново се очаква в края на януари или началото на февруари. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV.

Той обясни, че в момента нито в България, нито в Европа има грип, но очаква в края на ноември да се появят отделни случаи.

По негови думи все още не е късно да се постави противогрипна ваксина. Според д-р Кунчев за целта е подходящ целият период от последното тримесечие на годината.

Четири щама грип ни атакуват през зимата

Четири щама грип ни атакуват през зимата

Сега е времето за поставяне на ваксини, напомнят лекарите

Препоръчително е ваксините да се поставят 21-11 дни преди срещата с вируса, защото за това време се изгражда имунитет, обясни епидемиологът.

Той посочи, че безплатните ваксини за пенсионери се очакват в началото на следващия месец. По негови думи забавянето се дължи на недостига на противогрипни ваксини в световен мащаб. По тази причина поръчката трябва да става много по-рано, а у нас договорът е бил подписан едва през септември.

Едва 3% от българите се имунизират против грип

Едва 3% от българите се имунизират против грип

Най-удачното време за имунизация е от октомври до края на годината

Д-р Кунчев изтъкна, че за тази година ще бъдат осигурени безплатни ваксини за 10% от хората над 65-годишна възраст. Той заяви, че ако всички внесени ваксини, който ще са два пъти повече от предходни години, бъдат използвани, ще започнат преговори за повече средства.

Епидемиологът поясни, че безплатната ваксинация ще бъде направена на най-нуждаещите се от медицинска гледна точка по преценка на личните лекари.