Грипните вируси още не са дошли и за епидемии е много пресилено и рано да се говори.

В последните 2 седмици няма изолирани грипни вируси, защото и обстановката в страната е спокойна. Съответно и затова се изпращат по-малко проби от болниците, каза шефът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от 24 часа.

За втора поредна седмица е изолиран обаче т.нар парагрипен вирус. Това са група вируси, причиняващи респираторни заболявания, които са инфекциозни и протичат леко - със симптоми на възпаление на дихателните пътища.

Когато вече може да се говори за епидемия от грип, но тя е все още слаба, всяка седмица в НЦЗПБ за изследване се изпращат по около 10 проби от лежащо болни.

Това означава, че към момента няма много хора с тежки пневмонии и други белодробни усложнения от грип. В пиковите периоди на грипната епидемия пробите в НЦЗПБ се изпращат по около 100 проби от болници в страната седмично.

Междувременно болните от остри дихателни инфекции в страната се увеличават според седмичната статистика на центъра. При средна заболеваемост за страната 103 на 10 000 души за предходната седмица, през последните 7 дни тази стойност се е покачила на 111.

Това се дължи на заболяванията от други дихателни вируси, не само грипните.

Най-честата картина на инфекцията досега през сезона се изразява в температура от 39 градуса, силна отпадналост, главоболие и болки в мускулите, както и остра болка в гърлото. След това се развива суха кашлица и хрема.

Като цяло заболяването минава без сериозни усложнения, но почти при всички се налага лечение с антибиотик след острата вирусна фаза.

В момента прави впечатление, че респираторно-синцитиалният вирус, който е характерен за бебета в кърмаческата възраст, се открива и при по-големи деца, коментира проф. Кантарджиев. Затова вече се правят проби и на деца до 4 години и половина, които са отрицателни за грип, но се изследват за такъв вирус.

Той е най-опасен за недоносените бебета, тъй като предизвиква белодробни усложнения и може да се стигне до дихателна недостатъчност.