Ваксините срещу грип вече са разпределени на 90% сред личните лекари, останалите 10% ще се разпределят до края на седмицата. Това заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на пресконференция в пресклуба на БТА по повод Европейския ден за борба с грипа.

Ваксините са насочени главно към хората над 65 г. и такива с хронични заболявания. Във ваксините се съдържа защита срещу двата щама на грип тип А, и двата щама на грип тип Б. Най-подходящият момент за ваксинация е отсега до края на годината, а колкото по-рано, толкова по-добре. Прогнозата за това кога ще настъпи грипът в България е за около ноември, а пикът на епидемията ще е февруари.

За момента грип в България, на Балканите и в Европа няма. Очакванията са обаче за силна грипна епидемия, тъй като имунитетът към грип е спаднал заради пандемията от коронавирус.

Д-р Николай Брънзалов - зам.- председател на УС на БЛС и зам.- председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, даде статистика, че миналата година са били хоспитализирани 8 400 души с грип, от тях 20% с хронични заболявания.

Той уточни, че по програмата за национална профилактика може да се поискат и допълнителни ваксини за България.

Д-р Валери Цеков - председател на Българското сдружение по иновативна медицина, представи писмо от СЗО и Скендер Сила, в което се обяснява ползата от ваксините срещу грип в световен мащаб.