Общопрактикуващите лекари в София област сигнализират за проблеми, свързани с изпълнението на заповеди на МЗ и МОН във връзка с епидемичната обстановка в страната.

Със Заповед РД-01-243 от 29.04.2020 г. , действаща към настоящия момент, дните вторник и четвъртък се определят за дни за провеждане на задължителни планови имунизации и профилактични прегледи на деца. В голяма част от практиките на ОПЛ, в които са записани деца, вече от месеци е създадена организация за спазването на цитираната заповед. От началото на учебната година, съгласно издадените Насоки за работа в системата на училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на СOVID-19, актуализирани на 9.09.2020 г и публикувани на сайта на МОН, учениците с поне един симптом на ОВИ се връщат от медицинските специалисти в училищата за преглед при ОПЛ.

Масова практика е родителите да бъдат инструктирани да заведат детето на преглед при ОПЛ, независимо че в Насоките се препоръчва първо да се осъществи телефонна връзка между родителя и лекаря. Поради факта, че върнати деца от училищата има всеки ден, и че децата се водят на преглед от родителите в същия ден (вследствие на липсата на инструктаж за предварителна връзка с ОПЛ и/или поради факта, че родителят отсъства от работното си място през този ден), се компрометира изпълнението на Заповед РД-01-243 и се смесват потоците на здравите деца, подлежащи на имунизация и симптоматични деца, върнати от училище, подчертават в своя позиция до медиите общопрактикуващите лекари.

По думите им изискването в Насоките детето да се допуска до присъствено обучение в училище само срещу медицинска бележка от семейния лекар, че е клинично здраво и това е допустимо, създава допълнително натоварване на практиките с прегледи на отсъствалите деца в края на периода на отсъствието, както и допълнително административно натоварване с издаването на нови медицински бележки/удостоверения.

Необходимостта децата да бъдат доведени за преглед и издаване на такива бележки/удостоверения при ОПЛ води отново до смесване на потоците на здрави и болни деца в нашите практики и нарушава определения от лечебните заведения ред за разделяне на потоците, допълват още лекарите.

Те уточняват, че в същото време, съгласно Указанията на МЗ за издаване на медицински бележки за отсъствие от училище, които не са актуализирани в съответствие с епидемичната обстановка, ОПЛ няма право да издаде медицинска бележка за отсъствие от училище на дете, ако няма извършен преглед в деня, в който започва периода на отсъствие от училище.

Според общопрактикуващите лекари несъгласуването между отделните указания и заповеди на МЗ поставя сериозни проблеми в практиката на ОПЛ в условията на епидемия.

В тази връзка те посочват и как могат да бъдат решени горепосочените проблеми:

  • Отсъствия на ученика до 3 дни поради връщане от медицинския специалист от училище да могат да бъдат извинени от родителя или от медицинския специалист.
  • Да не се изисква преглед при ОПЛ за връщането на детето в присъствено обучение в училищата. Медицинската бележка за отсъствие е регламентиран документ, който удостоверява преценката на ОПЛ за необходимия срок за лечение. Работеща практика от години е когато детето не оздравее в определения в бележката срок, ОПЛ да продължава срока на отсъствие от училище, издавайки нова медицинска бележка за отсъствие.
  • Да се издадат указания на МЗ, в които да се допусне издаване на медицинска бележка за отсъствие на детето от училище без преглед от ОПЛ в деня на началото на отсъствието в случаите, когато детето е върнато от медицински специалист от училище във връзка със симптоми на ОРЗ (удостоверява се с документ от медицинския специалист).
  • Медицинските специалисти от училищата да удостоверяват факта, че детето е върнато от училище поради симптоми, чрез писмен документ бл. МЗ 119а, за да се избегне неоправданото отъствие на децата (без медицинска причина) в условията на епидемия.
  • Медицинските специалисти от училищата да информират родителите, че преди да отидат на преглед при ОПЛ, следва да се свържат с него по телефона, за да уговорят време за прегледа, което (ако се приемат гореописаните предложения) може да бъде и на следващия ден, за да не се смесват потоците на здрави и болни деца.

КОВИД-приложението, където ОПЛ нанасят данните за здравното състояние на лицата под карантина, често дава грешка "Too many requests", отбелязват още в позицията си лекарите.

По думите им това създава проблеми при неговото ползване, т.к. се налага многократно през деня да се търси вход в приложението, което не винаги е възможно за ОПЛ и води до увеличено административно натоварване и загуба на време. Като резултат данните от наблюдението не се регистрират ежедневно.

Те отбелязват, че съгласно изпратените преди дни указания за въвеждане на данни в информационната система на ТЕЛК необходимостта да се въвеждат данните директно в системата ще натовари административно и времево общопрактикуващите лекари и ще отнеме от времето за диагностика и лечение на болни.

Независимо, че официално ОПЛ не се обявяват като работещи на "първа" линия, ние преглеждаме ежедневно пациенти със симптоми на ОРЗ и се опитваме да отдиференцираме пациентите с коронавирусна инфекция от останалите респираторни инфекции в рамките на нашите диагностични възможности. Натоварването на ОПЛ е изключително голямо както поради самата епидемия, така и поради изложените по-горе проблеми, и допълнителното отнемане на времето ни с административно попълване на нова база данни за нас е неприемливо, категорични са общопрактикуващите лекари.

Считаме, че работещото решение в случая е осигуряването на възможност генерираното от нашите софтуери направление за ТЕЛК да бъде подадено през нашите софтуери, подобно на болничните листове и отчетите към НЗОК, без да се налага да губим допълнително време за дейност, която няма нищо общо с диагностично-лечебната, завършват те.