Хапчетата за високо кръвно стават безплатни от догодина. Надзорният съвет на НЗОК е взел решение от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония.

Около 200 000 българи, които по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно. НЗОК отделя за целта около 10,5 млн. лева.

Високото кръвно налягане е заболяване, което се смята за идиопатично (без установена причина макар и с определен процент наследственост) в 95 % от пациентите, а в останалите 5 % се дължи на бъбречни и ендокринни заболявания, или като страничен ефект на някои медикаменти.

Според европейските кардиолози (специалисти по сърдечно-съдови заболявания) нормалните стойности на кръвното налягане не трябва да надвишават 130/85 мм Hg. Ако пациентът системно поддържа стойности на кръвното налягане над гореспоменатите, то се приема наличието на заболяване.

Високото кръвно налягане е хронично заболяване с голям медицински и социален ефект, тъй като неговите усложнения във времето - увреждане на сърцето, мозъка, очите, бъбреците, големите кръвоносни съдове на крайниците със своята крайна клинична изява - сърдечен удар (инфаркт), мозъчен удар (инсулт) и др. причинява висока смъртност, голям процент инвалидизация на населението, както и прекомерни разходи за лечение.

Установено е, че едва 50 % от пациентите с хипертонична болест знаят за това свое заболяване, 50 % от тях предприемат някакво лечение и само 50 % от лекуваните постигат задоволителен ефект.