Възможно е по болниците да не достигат респиратори за лечение на коронавирус. Това заяви в студиото на БТВ депутатът от ДПС Хасан Адемов. Такава апаратура има единствено в реанимационните отделения. Закупуването на такава апаратура обаче трае дълго, тъй като е свързано с обявяване на обществени поръчки. Хасан Адемов е уверен обаче, че българските лекари и власти, както и европейските ще се справят с кризата с епидемията.

Хасан Адемов е уверен, че НОИ ще издържи на финансовия натиск с карантината. Издаването на болнични за карантина в усилените темпове, според Адемов, няма как да счупи системата, тъй като зад НОИ стои държавния бюджет.

Депутатът от ДПС коментира и проблема на медицинските сестри, които една година са обиколили всички институции, но и до този момент не са усетили по джоба си обещаното от правителството. ДПС подкрепят исканията на медицинските сестри, макар че някои от тях трябва да бъдат прецизирани. Като пример Адемов даде условието за стартови две минимални работни заплати - искане, което не би могло да се изпълни на национално ниво. Трудно е обаче, по думите на Адемов, да се определи точно колко трябва да получава една медицинска сестра.

Последният протест на петте сестри в сградата на парламента, Хасан Адемов коментира като естествената и вече традиционна проява на протест - барикадирането - част от нашия преход.

Адемов е категоричен, че системата на здравеопазването страда от некомплект. По груби сметки недостигат около 30 000 медицински сестри, а ако и "наличните работят на няколко места - проблемът е очевиден", отсече депутатът.