27 деца в село Гърмен са болни от вирусен хепатит "А". Това става ясно от доклад на директора на Регионалната здравна инспекция-Благоевград Александър Златанов до Министерство на здравеопазването. Докладът е публикуван на сайта на ведомството и е в отговор на искане на здравно министерство относно случаите на заболявания от вирусен хепатит "А" и извършената дейност от РЗИ-Благоевград.

Припомняме, че жителите на селото излязоха на протести заради страха от разпространението на хепатита. Родители са притеснени, че децата им са изложени на риск от зараза, тъй като циганчетата са потенциален вирусоносител.

Пак напрежение и протест в Гърмен

Пак напрежение и протест в Гърмен

Хората се тревожат от разпространението на хепатит

В доклада си до зам.-министъра в оставка Ваньо Шарков, шефът на РЗИ-Благоевград посочва, че първият случай на заболяването е бил регистриран на 9 ноември. Заболяло е 5-годишно дете. От 11 до 14 ноември за се разболели още 6 деца. Всички са на възраст от 3 до 8 години от циганската махала. Те са хоспитализирани в гоцеделчевската болница. На 16 ноември са регистрирани 7 случая. Веднага е сформиран екип и са взети противоепидемични мерки.

С изключение на едно дете всички останали са от циганската махала в Гърмен. В момента в гоцеделчевската болница се лекуват три деца, а останалите са изписани за лечение.

Последните два случая са от 9 декември.

Ромите от Гърмен отказали да протестират организирани от ДРОМ

Ромите от Гърмен отказали да протестират организирани от ДРОМ

Депутатът Илия Илиев искал да влезе в общината

Златанов обяснява, че са извършени проверки и са връчени предписания за предприемане на мерки на директорите на детската градина и на училището в селото. Предписание е връчено и на кмета на община Гърмен.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград е уведомен с писмо за възникналия взрив с цел мерки за превенция.

Последващи проверки показват, че предписанията се изпълняват.

За да се предотвратят последващи случаи на заболявания от хепатит "А" от Министерство на здравеопазването са предоставени 200 ампули имуноглобулин. 100 от тях са изразходвани за деца от циганската махала в Гърмен. Останалите родители не желаят децата им да бъдат профилактирани.

Взети са и проби вода от зона за водоснабдяване "Туфча".