ДПС също смята, че трябва да има дебат за здравната система. Иначе имат резерви към идеите на левицата.

Хасан Адемов обясни, че сега болниците са регистрирани като търговски дружества, защото извършват търговска дейност. Според него, за да се пререгистрират по друг закон първо трябва да обявят фалит по търговския закон, защото голяма част от тях имат дългове. Някой трябва да плати тези задължения, подчерта Адемов.

БСП настояват за смяна на модела на здравеопазване

БСП настояват за смяна на модела на здравеопазване

Корнелия Нинова призовава да няма партийна ревност

Проблемът не е в това, че има повече болници, смята той. Пазарът е този, който трябва да реши този проблем, а не НС, каза още Адемов. Затова ДПС иска демонополизация на НЗОК, която била часа от проблема.

Всяка болница има право да сключи договор с касата. Според него е нужен консенсус за здравеопазването. За реекспорта на медикаменти той поясни, че няма забрана, когато е легален. По думите му въпросът е как държавата защитава интересите си в сферата. Криминализирането на незаконния износ може да е част от решението, според него.

И от "Воля" са загрижени за здравеопазването. Трябва да се вземат спешни мерки, обяви на брифинг Пламен Христов. Още в началото на това НС партията предложила план за действие в сектора.

Властта се хвали с разбита престъпна група за износ на животоспасяващи лекарства

Властта се хвали с разбита престъпна група за износ на животоспасяващи лекарства

Няколко вериги аптеки били в схемата

От партията на Марешки също искат премахване на монопола на НЗОК. "Воля" иска единен регистър на заболяванията у нас. На база на него щяла да се осъществява здравната политика. Депутатите от "Воля" изразиха задоволството си от акцията на прокуратурата срещу нелегалния износ на хапчета.

Пламен Христов иска наказания за нарушителите. Партията призовава за широк дебат за демонополизация на касата. В разговора трябвало да се включат пациентските и съсловни организации.