"Ако не се спазват мерките, ако гледаме скупчване по моловете, събиране на много хора на едно място, подигравка и неправилно носенето на маските, очаквам случаите, които започват да натоварват системата до края на месеца". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БиТиВи за това задава ли се трета вълна на COVID-19.

Професорът бе категоричен, че ако хората спазват отстояние, носят си маските, нямат подигравателно отношение към тях, може би ще има увеличение на случаите, но в никакъв случай трета вълна и натоварване на системата на здравеопазването. За това дали ни очаква пик на заразата по време на изборите, проф. Кантарджиев посочи, че март месец щяло да се разбере.

Той обясни, че няма полицейски час и няма питаме по телефона от страна на хората дали могат да си купят хляб, но трябва да носят маски, да не се събират много хора на едно място и на различни чествания с голям брой хора.

Ангел Кунчев: При трета вълна - дистанция 2,5 м и маска FFP2

Ангел Кунчев: При трета вълна - дистанция 2,5 м и маска FFP2

Отварянето на молове и връщане на ученици не е причина за увеличената заболеваемост

Местата на закрито са най-опасни, предупреди проф. Кантарджиев и посочи, че 10-12 000 теста за нашата страна са нещо нормално. Сега сме много по-подготвени и лекарите знаят какво да правят, посочи той и призова това, което се случва да ни държи нащрек.

Маските, които трябва да се носят на обществени места и в градския транспорт не трябва да имат клапан. В момента по отношение на обществото към ваксините България си има традиции и страната е направила много по темата. Имаме някакви традиции, но с някакви приказки да се разваля положителното отношение на образованата част на обществото към ваксините не е добре, посочи проф. Кантарджиев.

"Ще се види, че и ваксините сега ще помогнат много, което е много важно за здравомислещите хора", увери той и даде за пример, че ако няма или свършат ваксините, много хора ще искат да се ваксинират и даже може да искат да се предредят. Той дори получавал обаждания и бил запитван дали не може редът за ваксинирането да бъде изпреварен.

По думите му засега е доказано, че имунизирнаето с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" се вижда, че потиска британският вариант на коронавируса. Доказано е, че имунитетът се запазва за 1 година, изтъкна проф. Кантарджиев.