Работните заплати да бъдат определени от Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите и да са в размер на две минимални заплати. Това искане на протеста на медицинските сестри подкрепи Лиляна Ненова от Тервел, която работи като медицинска сестра в учебно заведение.

Трябва да отпадне чл. 5, т. 1 от Наредба 3 от 2000 година, според който една медицинска сестра трябва да обслужва 800 ученици или 60 деца в детската градина, заяви Ненова. Това изискване озадачава специалистите, защото децата в община Тервел драстично са намалели. Сигурно и в други общини има такива случаи най-малкото заради демографската криза.

Според Ненова трябва да се увеличи единният държавен разходен стандарт за ученик и дете в категория труд на медицинската сестра, както и процентът прослужено време от 1,2%. Тя настоява и за изплащане на 10 заплати при пенсиониране, тъй като професията в училищата и детските градини не е за подценяване.

Действаме в страхови ситуации за грижите за децата особено сега, когато агресията в учебните заведения е толкова висока, допълни тя. По думите ѝ в Тервел често се случва децата да се нараняват и да имат фрактури.

Министър Ананиев не е отговорил на писмо на специалистите и протестите ще продължат, докато не се постигнат исканията, убедена е Ненова.