Слънчевото време, птичите песни и празните улици предизвикаха неколцина столичани да пренебрегнат съветите на Оперативния щаб за справяне с коронавируса и да се разходят в центъра на София.

Това разказа читател на news.bg. По думите му, въпреки множеството шеговити обяви в социалните мрежи, че има нова услуга - наемане на куче за разходка, мнозина софиянци бяха излезли просто на слънце без формалния повод - разходка на домашен любимец.

За младите хора сякаш все още е трудно да си представят, че опасността от зараза е реална и може да достигне и до тях. На централната столична улица "Солунска" пред един от отворените магазини група младежи обсъждаха нещо без да се съобразят с новите правила на социално общуване - спазването на дистанция, показват и снимките на нашия читател.

Хора на по-зряла възраст необезпокоявани се опитваха да съберат малко слънце и да се раздвижат след удължаване на първоначалните дни на препоръчително стоене зад стените на дома.

За определено време централната пешеходна столична улица "Витошка" стана като "стъргало" и напомни за времето преди обявяване на извънредно положение от 13 март, когато бе пълна с туристи и отдъхващи столичани.

По информация на Общинска полиция тази сутрин има четири съставени акта в София за нарушение на забраната за разхождане в парковете. Два от тях са за разходка в Южния парк и два за разходка на Витоша, уточниха от БНТ.

Вчера във Варна полицаите наложиха глоби от по 5000 лева на 23-ма души, разхождали се в Морската градина на града, защото не са спазили разпоредбите. В отговор в социалните мрежи си появи шегата - "Дубай, Малдивите - не! Бъди тузар - заведи я в Морската - само срещу 5000 лв.".

В същото време в България до този час на 29 март има 338 установени случая на зараза с коронавирус и осем починали, които са имали и коронавирус COVID-19.