Във всички регионални здравни инспекции в страната има осигурени количества ваксини и от всички видове. Освен това за пръв път в централния склад на Министерство на здравеопазването има резерв, който не е съществувал за последните три години.

Това каза заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски пред журналисти.

Персенски представи доклад за наличието на ваксините пред депутатите от здравна комисия. Заместник-министърът информира още, че тези ваксини от задължителния имунизационен календар, с които здравното министерство разполага в момента, ще стигнат до края на годината.

„До тогава ние ще проведем нови обществени поръчки и се надявам фирмите да бъдат отново коректни, за да може и за следващата година необходимите количества да бъдат гарантирани”, обясни той.
Той увери, че ако фирмите доставчици изпълнят задълженията по подписаните договори, ваксини ще бъдат осигурени до средата на следващата година.

По думите му, обществени поръчки ще бъдат обявени през ноември, като изрази надежда до края на декември да се сключат договори по доставка.

„Не става въпрос за пари, а за технологичен проблем на големите фирми, които не могат да произведат ваксини. Винаги в обществените поръчки сме гласували до 240 хиляди дози, а до момента сме получили 110 хиляди. Нека ни доставят ваксини, ние ще ги купим”, коментира още той.

Липсата на ваксини не е проблем само за България, а за 12 държави в ЕС.

Персенски заяви, че здравните власти нямат възможност да поръчват ваксините за по-дълъг период от време, а само за една година. Проблем представлявал и здравният статус на децата бежанци, който по думите му не може да бъде установен.

Въпросът за ваксинацията на децата мигранти постави д-р Хасан Адемов от ПГ на ДПС. По време на заседанието депутатът Лъчезар Иванов предложи създаването на програма за ваксинация срещу ротавирусни инфекции и изтъкна, че тази имунизация е задължителна в 7 европейски държави.

По думите му, за лечение на ротавирусни инфекции в България се изразходват близо 11 млн.лев. Оказва се, че ротавирусните инфекции са в основата на вътреболнични инфекции в някои неонатологични отделения.

Подобни препоръки за създаване на такава програма са направили Националния център по заразни и паразитни болести, а положително становище има от Българска педиатрична асоциация, Националния консултант за детски болести и редица други пациентски организации.

За тази програма има средства и това не би могло да бъде мотив за отхвърлянето й, настоя той. Председателят на комисията Даниела Дариткова обясни, че в рамките на това заседание комисията няма да може да обсъди това предложение на д-р Лъчезар Иванов.