Колкото повече време минава, виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината.

За това призна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ) в здравното министерство. Все още здравната система разполага с капацитет, с легла на национално ниво, но ако се задълбочим и разгледаме нещата по области, започваме да чувстваме затруднения, предупреди проф. Ангелов.

Той припомни, че още когато е започнал епидемията са казали, че обществото и държавите по света ще спечелим битката с разум, интелект и дисциплина. 

Затрудненията се дължат на това, че хората не спазват мерките такива, каквито са. Нашите мерки са достатъчни мерки и приемливи за всички и най-важната е носенето на маски на закрито, проветряване на помещенията, спазване на дистанция и дисциплина, повтори здравният министър, който обаче е загрижен от случващото се с младите хора, видно в социалните мрежи.

Той посочи, че заради нарушаването на мерките, ще бъде завишен контролът по тяхното спазване - ежедневен и нощен контрол на всички места, където има събиране на големи групи от хора, както и на обществени места, където да се спазват мерките.

25 са медицинските служители с положителни тестове от последното денонощие. 7 307 са готовите места, които да бъдат открити за пациенти, които са с леки симптоми. 19% е заетостта на леглата за пациенти с положителен коронавирус и за болнично лешение и 6% заетост на легата за пациенти, с нужда за интензивно лечение.

На национално ниво до момента 1 440 положителни случая на медицински служители в системата на здравеопазването. Към 14 октомври 394 са активните случаи на медици. Само 7 от тях са в интезивни отделения. Излекуваните медици са 1030, а починалите по последни данни са 16 лекари. Здравният министър очаква съсловните здравни организации да внесат предложения, касаещи организацията на електронни възможности за направления и прекъсване на контакта между лекар и пациент с цел да се защитят медицинските специалисти.

Хората да избягват пътувания в областите на Благоевград и Търговище. В двете области има 120 заразени души на 100 000 и излишното пътуване до там би довело до разпространяване на коронавируса и в другите области, предупреди проф. Костадин Ангелов. В Търговищe двете най-големи училища са затворени за дезинфекция, след това повече деца и учители ще се тестват и ще се преценява дали да излязат в електронна среда.

Засега няма нужда болници да преминават изцяло към режим на лечение само на коронавирус. Засега леглата ще бъдат увеличени в Александровска болница и в "Пирогов". Здравният министър няма притеснение, че някоя частна болница няма да се включи в лечението на пациенти с коронавирус и посочи като добър пример Пловдив. В Бургас организацията на болниците е на много добро ниво и се дължи на добрата координация в областта. Нямаме притеснения за легловия фонд в морския град, увери проф. Костадин Ангелов.

Държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че България се нарежда на 22-ро място в Европейския съюз по заболеваемост от коронавирус и на 5-то място на Балканския полуостров. По смъртност сме на 8-мо място в ЕС, а на Балканите на 5-то място.

Наблюдава се подмладяване на възрастта на заболелите, предупреди Кунчев. Северозападна България, Югоизточна и Северна България са по-предпазени от коронавируса, посочи здравният инспектор, който представи презентанция на заболелите от COVID-19 пациенти.

Радостно е, че с ръста на заболелите не сме на първо място по заболеваемост в Европа, доволен е Кунчев.

Има постепенно нарастване на тестовете, като средната стойност от 400 на 100 000 вече е премината. Тестовете вече се правят на по-таргетирана база от хора.