Бързите антигенни тестове са достатъчно добри и те трябва да навлязат по-широко. Това е мнението на доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

Първата и втората вълна на вируса у нас значително се различават по броя на заболели, но иначе вирусът е относително стабилен - Ковид-19 е по-малко мутиращ. "Вече всеки има познат, близък, който е преболедувал коронавируса или боледува. Като клиника обаче не се е променило нещо значимо, просто случаите са повече".

Няма нищо необичайно и в по-силното разпространение на вируса в есенно-зимния сезон. Респираторните вируси са със зимна сезонност. Те сякаш изчезват през лятото, но това се дължи на подлежащия имунитет на хората, но към този вирус все още никой няма имунитет. В повечето случаи коронавирусът не повтаря. При 40 милиона заразени, има документирани 29 човека, които вероятно са повторили инфекцията, посочи вирусологът.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Тя подкрепи напълно мерките и най-вече носенето на маски - "Няма да се даваме без бой. Мерките за контрол правят промяна. Мерките са, за да се намали степента на риска и ако може да се минимализира", допълни тя.

Според нея вече започваме да се научаваме защо коронавирусът протича различно при отделните хора. "От една страна зависи от инфекциозната доза - дали получаваме малка или голяма доза. От друга страна от индивидуални особености - водещото при Ковид-19 е индивидуалният отговор на организма.

"Имунитетът към коронавирусните инфекции е нетраен", уточни още доц. Николаева-Гломб, но и уточни, че все пак този вирус е познат в света от много малко време - едва една година в Китай и 10 - 11 месеца в Европа. Едва следващата година ще се разбере дали имунитетът може да се задържи една година. Голямата част от хората задържали антителата поне 5 месеца, това казва науката, обясни ученият.

3839 нови случая на коронавирус, 58 жертви, 257 души в интензивни отделения

3839 нови случая на коронавирус, 58 жертви, 257 души в интензивни отделения

Излекувани са 727 души...

Едно от положителните неща, които е направил коронавируса е това, че учените от цял свят са започнали да обменят данни и наблюдения, започнали са си говорят.

На въпрос дали обаче политиците слушат учените, Николаева отговори: Аз не си говоря с политиците, аз гласувам.