Дни след като ЕК обяви, че вредните емисии от автомобилите ще се отчитат в реални условия, по покана на Столична община и съвместно с отдел "Пътна полиция" на СДВР в столицата идва екип на испанската лаборатория RSLab. Подвижната лаборатория ще извърши дистанционно измерване на емисиите от автомобилите в реално време и без необходимост от тяхното спиране.

В периода от 4 до 15 септември на четири различни места в града, мобилната лаборатория на RSLab ще следи количествата финни прахови частици (ФПЧ), въглеводороди (HC), въглероден окис (CO) и азотен оксид (NOx).

Измерванията по никакъв начин не се включват в трафика. Процесът продължава секунди - когато превозното средство пресече инфрачервените лъчи и ултравиолетовите лъчи, излъчвани от системата. Устройството в мобилната лаборатория може да отчита скоростта на движение и да заснема регистрационните номера.

Всички данни от измерванията се изпращат директно на наблюдаван от оператор компютър, разположен в мобилната станция, паркирана по протежение на пътя.

RSLabs имат дългогодишен опит в работата с администрациите в ЕС, както и с частни компании. В момента те работят съвместно с испанското правителство и с Европейската комисия по проект за промяна на законодателството.

Собствениците на превозни средства с наднормени стойности на замърсяване, ще бъдат известени с писма, след края на изследването.

Резултатите от пилотното проучване ще бъдат обявени по време на конференцията SOFAIR през октомври, когато по покана на кмета в София ще дойдат кметове и представители на общинската администрация на Париж, Лондон, Талин, Виена и Букурещ, както и експерти, за обсъждане на мерки за справяне със замърсяването на въздуха.