За пореден месец в аптеките няма лекарство за диабетици. За това алармираха пациенти, които изпитват трудности да се снабдят с медикамента. Сигнали за това са постъпили и в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), става ясно от отговор до News.bg от Министерството на здравеопазването.

ИАЛ е изискала от представителя за България на притежателя на разрешението за употреба да предостави информация за извършените от тях доставки от началото на 2022 г., както и информация за планирани следващи доставки от лекарствените продукти през годината. От ИАЛ са извършени проверки на място в складовете на основните търговци на едро с лекарствени продукти за налични количества от лекарствените продукти, пишат още от здравното ведомство.

Резултатите от проверките показват, че към момента има налични количества от въпросния медикамент в складовете

Той е лекарствен продукт за диабет и използван в комбинация с диета и упражнения, за лечение на възрастни с незадоволително контролиран диабет тип 2. Препаратът може да се използва самостоятелно при пациенти, които не могат да приемат метформин (друго лекарство за диабет). Лекарството може да се използва също като допълваща терапия към други лекарства за диабет.

Двама се карат, третият си чака лекарствата

Двама се карат, третият си чака лекарствата

Споровете кой е виновен с нищо не подобряват положението на пациентите, които продължават да търсят пулмикорт или семаглутид, например

С оглед на терапевтичната област на приложение му, противопоказанията и ограниченията, свързани с неговата употреба, този лекарствен продукт се предписва от лекар и се отпуска в аптека срещу представена рецепта. Правилата, условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти са уредени в Наредба № 4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Право да предписват разрешени за употреба лекарствени продукти и да издават рецепти имат лекари или лекари по дентална медицина, упражняващи медицинската професия. Когато лекарствен продукт е с режим на предписване "по лекарско предписание" съгласно разрешението му за употреба, то същият се отпуска в аптека от магистър-фармацевт само срещу представена рецепта.

Остава неясен въпросът защо има недостиг на лекарството в аптечната мрежа, след като проверките на здравните власти показват, че той е наличен. Иначе на българския пазар има множество лекарствени продукти и комбинации оказващи ефект върху гликемичния контрол и сърдечносъдови събития. Преценка за най-подходящо лечение за конкретен пациент може да направи само правоспособен лекар, запознат със здравословното състояние на пациента, включително придружаващи заболявания, прием на други лекарства и добавки.

Към настоящия момент въпросният медикамент не попада в Списъка на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, за които е установен недостиг на територията на България, действащ в периода 09.09-15.09.2022 г. Наша проверка обаче показва, че в аптеките го няма. Припомняме, че въпросното лекарство стана хит сред фитнесманиаците и хората на диета заради един от страничните сиефекти - сваляне на килограми. Докато за едни то е бонус към спортен или хранителен режим, за пациентите то в жизнено необходимо.