Как можем да получим зелен сертификат, който се признава за вход в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и др.? На този въпрос отговорят отново от Министерството на здравеопазването по повод въпроси на граждани - относно въвеждането му от днес.

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат:

- за ваксинация срещу COVID-19;

- за преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;

-за отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

Зелен сертификат за ваксинация можете да получите от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който Ви е имунизирал. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (www.his.bg ). Този документ не е ограничен със срок на валидност.

Зелен сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с ПСР-тест.

Зелен сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават такъв сертификат за изследване е публикуван на страницата на НЗИС.

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест. Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването.

И за зелен сертификат се признават и посочените в Заповед №РД-01-733/ 27.08.2021 г. аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.