Прогнозите в момента за развитието на епидемията трябва да ги дава министър Кацаров. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране в Столична община в сутрешния блок на БНТ.

Той коментира и с лека насмешка новия здравен план за справяне с пандемията. Според проф. Кантарджиев претенциите за новост в плана били, че праговете, при които ще се действа, щяло да са така или иначе. Новото е малко плашещо - един и същи персонал да гледа болни с коронавирус, в което има една неравнопоставеност на болниците, посочи медикът.

"Не може да препишеш план, когато все още нямаше ваксини през 2020 г.", обясни проф. Кантарджиев.

Няма нищо чудно в това един първо объркан народ да не иска да се ваксинира. Кантарджиев обвини отново Стойчо Кацаров в разпространяване на съмнения във ваксините. Няма как той в момента да призовава успешно за ваксинация, според Тодор Кантарджиев.

Има възможност до 60 000 ваксини да се правят в България дневно. Когато хората се ваксинират стават по-весели и спокойни, защото рискът от заболяване намалява. 25 ваксинирани спасяват един човешки живот, категоричен бе проф. Кантарджиев.

Лятото да има малък брой случай - това била целта, за да може хората, които се струпват пред центровете за ваксинация да не бъдат заразявани, напомни Кантарджиев. Той очаква да стане това, което станало преди 10 години когато възникна епидемия от молбили - дарявали се ваксини на други държави, но у нас не се слагали ваксини. Хората, които тогава били отговорни, сега съветват Стойчо Кацаров какво да прави с ваксините, недоумява проф. Кантарджиев.

За него това е малко притеснително, защото ако остане голяма част от населението неваксинирано може би епидемичното разпространение на вируса ще се прояви в есенните месеци. Сега ще видим какво ще реши природата на разпространение на вируса в нашата страна. Но пак казвам - 25 ваксинирани спасяват един човешки живот, подчерта проф. Кантарджиев.

Ние сме единствената държава, в която може да си избереш с коя ваксина, подходящото време и условия, за да се ваксинираш. "За това, мили българи, виждате накъде отиват нещата и виждате накъде ще отиде нашата система на здравеопазване - ваксинирайте се, за да нямате проблеми във вашите семейства", призова проф. Кантарджиев.

По думите му с откриването на антитела може да се разбере дали даден организъм е имал контакт с коронавируса. Две неща се доказват с антителата - хората, които са си поставили две дози ваксини, имат години траен имунитет, предполага се, че и доживотен имунитет. Ако човек има изграден имунитет и има антитела, няма нужда да се ваксинира, уточни проф. Кантарджиев. Ако хората са преболедували вируса сигурно, но не много тежко, но средно тежко преболедувалите и два пъти ваксинираните нямат нужда от трета игла на ваксиниране, изтъкна проф. Кантарджиев.

Той увери, че засега ваксините у нас действат добре на делта варианта на инфекцията. Ваксините, слагани в България, покриват делта варианта, но ако се стигне дотам, че ваксините да не покриват нов мутирал вариант, тогава ще бъде докарана друга ваксина, която да покрива новите мутации, отбеляза проф. Кантарджиев.

Той не познава предложения здравен министър в проектокабинета на ИТН (Велислава Петрова), но много му харесала нейната теза, че трябва да се ваксинираме.

Не мога да говоря по такива теми. Никой не е говорил с мен и аз не съм говорил по тази тема. Така проф. Тодор Кантарджиев отговори на искането да коментира слуховете в медийното пространство, че може да се кандидатира за президент.

"Даже вдигнах тиража на един вестник. Да бяхте казали, щяхме да намерим друг начин да му вдигнем тиража", заяви само Кантарджиев.