Натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите. Това заяви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

В момента около 100 медици от спешната болница са заразени, 70 души с коронавирус са минали само да един ден през "Пирогов". Всичките процедури за тези 70 души са били поети от 200 медицински лица на смяна, без тези, които работят в COVID отделенията.

Припомняме, че още в началото на седмицата болница започна отделяне на един етаж за лечение само на колеги. Повечето от заразените медици са в добро общо състояние и на домашно лечение, но около 25 са в среднотежко състояние. Отделението ще бъде с 30 легла.

2 689 нови случая на коронавирус - 23,6% от направените тестове

2 689 нови случая на коронавирус - 23,6% от направените тестове

28 болни са починали за едно денонощие

10% от болничните легла в България трябва да бъдат заделени за такава инфекция, защото нейното разпространение за съжаление не стихва.

За съжаление хората не разбраха, че започваме да изнемогваме, посочи Балтов.

Към 30 октомври на лечение в "Пирогов" са 90 пациента с коронавирус и 5, които са на интензивна терапия - интубирани в реанимация. "Отделението е пълно, но то е пълно динамично, защото всеки ден се изписват и приемат пациенти", отбеляза директорът на болницата.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Според Балтов голяма част от натоварването на болниците може да бъде поето от личните лекари, които могат да правят първичното диагностициране, което определя какво е състоянието на пациента.

Според него много повече трябва да се тества и бързите антигенни тестове ще направят точно това. Той би позволил триажът на пациентите да се прави до 20 минути.

Той обясни, че в "Пирогов" доброволците ще бъдат не в COVID зоните, а примерно дезинфектори и целта е да са на места, не толкова засегнати от коронавирусна инфекция, но при "едно дифузно разпространение, което има в момента в София, едва ли някой може да бъде 100% застрахован".