4.453 млн. лв. за лечение COVID-19 е изплатила Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до този момент. PCR тестовете, които Касата заплаща на ден са средно 2500. 60 лв. е фиксираната реимбурсираност на плащането.

Шефът на Касата проф. Петко Салчев не обясни кой заплаща останалите до около 6000 теста дневно.

Салчев заяви, че болниците вече са възстановили нормалната си работа, като за последния месец намалението на обема дейност е около 2.63%. В извънболничната помощ намалението остава по-голямо - около 4% по-нисък обем дейности, а в денталната помощ остава 30%.

На въпрос за неизплатените пари на болници за извършена дейност Петко Салчев отклони въпроса с твърдението: Няма надлимитна дейност по закон. Няма такова нещо".

"Финансирането, което има в НЗОК, е достатъчно, за да се посрещне пандемия като грипната през есента, стига да се харчи разумно. Бюджетите на болниците са различни, но се движат в рамките на планираното. Там, където болниците са затруднени, защото има оттегляне на пациенти, ние доплащаме до 85%, а там, където е нормална дейността, плащаме това, което са изработили", каза още той.

Досега няма оплакване за неизплащане навреме на парите за дейност. Решения за доплащане и контролът от страна на НЗОК се извършва периодично - всеки месец.

Изискването е организацията на директора на лечебното заведение да бъде така създадена, че да има договор с лаборатория, която изследва за COVID-19 и да се организира редът и начинът за изпращане на пациенти със съмнения за COVID-19", допълни той.

С подписания анекс към НРД са се вдигнали с 10% всички пътеки, които трябва да заплаща НЗОК, като се добавиха по 20 лв. на пътека. Очакванията на Салчев са това да не бъде последния анекс към НРД за годината, а да се добавят още. Последните преговори са били тежки, призна Салчев. На въпрос за заплащането на медицинските сестри шефът на НЗОК заяви, че касата не разполага с правомощия да определя равнището на техните заплати и макар и да е говорено, това зависи от решенията за разпределяне на финансирането от страна на директорите на болниците.

Според Петко Салчев здравната вноска не трябва да се пипа в момента особено на фона на очакване икономическа криза, която ще продължи и ще удари по джоба на гражданите. Параметрите на бюджета на НЗОК в момента са достатъчни, а Касата се подготвя за конкурентна среда. Идеята за демонополизиране на сектора не е изоставена, а Петко Салчев заяви: "Подготвяме се и се надяваме да бъдем най-добрите."