Засега не се налага да бъдат въведени мерки срещу разпространението на коронавирус на общонационално ниво. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров след участието си в парламентарната комисия по бюджет и финанси, която разгледа и прие на първо четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

"Ще решим дали и какво ще предприемем на национално ниво, основавайки се на становищата на здравните власти. Към днешна дата или в следващите дни това не се налага", каза Кацаров.

Главата на здравното ведомство очаква решенията на регионалните здравни инспектори от Бургас и Велико Търново. В зависимост какви са те по всяка вероятност ще бъдат въведени по-затегнати мерки в тези две области.

50% от чиновниците да работят дистанционно, нареди Кацаров

50% от чиновниците да работят дистанционно, нареди Кацаров

Нови мерки от утре

Здравните власти очакват по-лека ковид ситуация. "Част от експертите очакват по-слаба вълна. Тази прогноза се опира на това, че около 16% от населението е ваксинирано, а голяма част от населението вече се е срещало с болеста", посочи Кацаров, уточнявайки обаче, че това са само прогнози.

"Становищата на експертите не са еднозначни. В нашия регион наблюдаваме, че вълна се наблюдава не само у нас, а във всички съусседни страни с изключение на Румъния.

Новите "белези" на COVID-19: продължителна температура до 40 градуса и кашлица със задух

Новите "белези" на COVID-19: продължителна температура до 40 градуса и кашлица със задух

Температурата не се влияе от антипиретици

Иначе днес комисията по бюджет и финанси прие актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Поисканата от служебния кабинет корекция е в размер на близо 120,5 милиона лева. По-голямата част от тях ще отидат за лекарства срещу ковид, както и за подсигуряването на 1000 лева на медицинския персонал, работещ на първа линия.

"Очакванията ни са тези пари да стигнат и да не се наложи отпускането на още", заяви Стойчо Кацаров.

Предложението бе прието с почти пълно мнозинство, като само 4 народни представители от ГЕРБ гласуваха "въздържал се".