Хубавото е, че видяхме, че коронавирусът може да бъде контролиран. Това заяви директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов в сутрешния блок на БНТ.

В момента в Александровска болница няма пациенти с коронавирус, но въпреки това болницата е оборудвана с всичко необходимо. Клиничната пътека за коронавируса е около 600 лева, което е крайно недостатъчно предвид всички разходи за пациентите и особено за тежките случаи. Само цената на един тест за коронавирус е 60 лв.

Ангелов напомни, че когато бяха вдигнати мерките, всички лекари са призовали да се спазват трите "Д", но голяма част от хората са подценили това. Коронавирусът е сред нас и трябва да се научим да живеем с него, като бъдем по-мъдри и взимаме правилните решение, настоя проф. Ангелов. Системата трябва да бъде контролирана и ние видяхме, че с взетите мерки коронавирусът може да бъде контролиран, изтъкна лекарят.

БЛС: Държавата е длъжна да осигури безопасност на здравната система
Обновена

БЛС: Държавата е длъжна да осигури безопасност на здравната система

Нима с глоби може да спрем заразата, недоумява д-р Маджаров

Според него коронавирусът не прилича по нищо на предходния вирус. Мерките трябва да бъдат такива, не могат да бъдат нито променяни, нито неглижирани, посочи д-р Ангелов.

Дали това, което се случва в момента, е втора вълна на коронавируса, шефът на Александровска болница не посочи.

Има и теза, че в момента е летен период, който е подходящ за контролирането на вируса. Лошото е, че няма нито едно научно доказателство, което да е достоверно и да сме сигурни в него. Със сигурност мерките са правилни и видяхме, че либералните модели водят до лош медицински резултат, предупреди д-р Ангелов.

Той увери, че ако спазваме мерките и дистанция най-вече, тогава с разум бихме могли да се справим с коронавируса. Ние ще спечелим тази битка, но за това трябва много дисциплина и разум. Готови сме за натиска, категоричен бе проф. Ангелов. Той посъветва абитуриентите, ако са разумни хора, да спазват мерките.

Маските задължителни на закрито, но не по масите в заденията

Маските задължителни на закрито, но не по масите в заденията

Преустановяват се присъствените учебни занятия