Постите, според църковните правила, са начин за борба с греха чрез въздържание от храна. Има различни степени на ограничение, които се различават по разрешените храни и църковният календар показва различни периоди, определени за даден вид пости. Тъй като някои от видовете пости са строги, е важно хранителният режим да се съобразява с физическото и здравословно състояние на човек.

За всички ли са "разрешени" постите и как да предпазим организма си от стрес покрай това "прочистване" - news.bg потърси отговорите на тези други въпроси от майор доктор Весела Михнева - част от екипа на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия.

Православният пост много прилича на веганството. Самото веганство е форма на вегетарианството, като хората, следващи този начин на живот избягват да използват всякакви продукти от животински произход, в това число храни, козметика, дрехи и т.н. Този режим може да е пълноценен и здравословен, но трябва да бъде планиран внимателно, за да се задоволят нуждите на организма от полезни вещества и витамини, които липсват при този стил на живот, коментира д-р Михнева.

И подчертава, че не бива да се забравя, че постите целят пречистване на тялото и душата.

Живеещи обаче в съвременния свят, пълен със стрес и негативни емоции, не трябва да забравяме, че подобна рязка смяна на стила на живота неизменно би се отразила стресово на организма, подчертава специалистът.

Приемът на важните витамини и аминокиселини, които липсват по време на поста, е изключително важен за превентирането на редица болестни състояния. Особено внимание трябва да се обърне на липсата на достатъчно белтъчини, калций, магнезий, желязо и други.

Освен това, по време на пост наред със зеленчуците и плодовете, се консумират и много бързи въглехидрати - картофи, ориз, царевица, хлебни продукти. "Червената лампичка" тук трябва да светне най-вече за хората, страдащи от хронични заболявания - свързани с обмяната на веществата, понижен имунитет, кардиологични, твърди д-р Михнева.

Тя е категорична, че постите сами по себе си представляват своеобразно пречистване на човек от животинските продукти, което има своя положителен ефект, но задължително трябва да се отчита здравословното състояние на човек.

На Рождество Христово приключва дългият коледен пост, затова обядът е блажен и много обилен. Именно поради това трябва да бъдем изключително внимателни към храните, които ще поднесем на коледната трапеза.

Основните ястия за празника, а и за следващите дни, са приготвени от свинско месо - поднасят се пържоли, кървавица, прясна наденица, кюфтета, сланина и зелеви сарми с месо, слънчогледова баклава, баница с различна плънка, може да е с месо, зеле, гъби, праз и тиква. За Коледа са традиционни и сладките, най-често приготвени с мед. На фона на тази обилна трапеза не трябва да се забравя, че обилното преяждане, особено след дълъг пост, е стрес за организма, който се е лишавал 40 дни от наситени мазнини от животински произход, както и от храна, съдържаща висока концентрация на белтъци - мляко, млечни изделия, яйца, казва ендокриноложката.

Тя припомня и че има региони в България, където заколването на прасе е традиция на Коледа.

Чувала съм, че на някои места по плешката на закланото животно гадаят за бъдещето на къщата и на цялото семейство. Свинското месо е едно от най-високо калоричните меса и при повечето диетични режими се препоръчва да се избягва. Затова в коледния ден е добре на трапезата да присъстват гъше, пуешко или друго птиче месо, или пък както и риба, ако решим да заместим нездравословното свинко, препоръчва д-р Весела Михнева.

На някои места в България съществува традицията първата храна за деня да е печено врабче, за да бъдеш през годината лек като врабче. По време на обяда най-напред се пие блага ракия, след което червено и бяло вино. Консумацията на алкохол обаче трябва да е умерена, не само заради високата калорийна стойност на алкохолните напитки, но и заради вредата им върху чернодробната функция и метаболитния синдром, категорична е тя.

Резултати от проучване, направено във Великобритания от онлайн платформа за доставка на храна за вкъщи, показват, че на миналата Коледа хиляди хора са нарушили традицията да хапнат пуйка на празника и най-популярната храна за вкъщи на този ден е била пицата, пилешкото, бургерите, китайска и ливанска храна, кебапът, сушито.

За нашите географски ширини това е неприложимо, но е добре да знаем, ако сме решили да се пречистим преди Коледа, постът не е само лишаване от определени храни за даден период от време, но той цели и да "възпита" организма. Затова, след края на поста, не бива да забравяме, че начинът на хранене е едно от най-важните неща за това да бъдем здрави и да превентираме редица болести през очакващата ни Нова година, алармира ендокринологът от ВМА.

А съветите, които дава, за да се намали стресът на организма след замяната на марулката с пържолки, е преди всичко умерена консумация на животински продукти в първите няколко дни след приключване на поста.

Вкусните и традиционни за празника баници също трябва да бъдат приготвени с по-малко мазнина и извара вместо сирене, а на тиквеника да се добави по-малко захар. Освен това, могат да се вземат и различни ензими, под формата на таблетки, които могат да улеснят преминаването към нов режим на хранене, съветва още д-р Михнева.

Дните около Коледа изобилстват с множество гадания и предсказания за предстоящата година, както и с пречистващи и предпазващи ритуали. Това е период на семейни събирания и на изразяване на почит към по-възрастните. Наред с магията на това да бъдем заедно с любимите хора е добре да помислим за нашето здраве, за да може да се наслаждаваме на още много празници за напред, заключва ендокринологът.