Държавата предприема незабавни мерки за превантивна дейност. Те са съобразени с препоръките на СЗО. Това стана ясно от изслушването на здравния министър Кирил Ананиев в Народното събрание за коронавируса.

Създадена е работна група, която да следи развитието на заразата в Китай. Всички регионални здравни инспекции са инструктирани как да действат. Осигурени са лични предпазни средства в болниците, където ще се лекуват евентуално заразени. Изготвени са препоръки за медицинския персонал за превенция и контрол, посочи Ананиев. Вземат се мерки и за пристигащите от Китай.

Инкубационният период на коронавируса не е 14 дни, а 24 дни

Инкубационният период на коронавируса не е 14 дни, а 24 дни

Температура е измерена при 43,8% от пациентите, но по-късно след хоспитализация е при 87,9% от заразените.

23 лица, завърнали се от Азия, са изследвани. Всички проби са отрицателни, стана ясно още от думите на здравния министър. 47 проби в Европа са дали положителни данни за коронавируса. МЗ следи с повишено внимание развитието на епидемията от коронавирус, увери Ананиев.

Вътрешният министър Младен Маринов на свой ред обясни, че е създадена организация за недопускане на разпространение на заразата на територията на България. Указания са раздадени на всички структури на МВР.

6200 броя маски и ръкавици са осигурени за граничните полицаи и за служителите на дирекция "Миграция". Граничните полицаи оказват съдействие на здравния власти за граничен скрининг на лица, пристигащи у нас с повишена телесна температура.

Оказва се, че основният вносител и производител на маски и други помощни средства за предпазване от зарази е Китай, имало уверение от властите там, че до няколко дни ще бъде изграден нов завод и ще бъде възстановено производството им. Всички мерки за недопускане на навлизането на коронавируса у нас са осигурени, стана ясно от изслушването. Въвели сме мерки, които още не са въведени в редица европейски страни.

Младен Маринов призова да не се слага марка върху китайските граждани у нас, за да не се гледа на тях като на потенциална заплаха. Не бива да прекаляваме и с паниката, настоя той. Следи се обстановката в съседните страни, за да се вземат допълнителни мерки при нужда.

Всеки пътник с висока температура ще бъде "улавян" още на летището

Всеки пътник с висока температура ще бъде "улавян" още на летището

Организацията е добра, по негова оценка