На заседанието на Общинския съвет в Сливен, което ще се проведе на 14 декември, за трети път ще бъде обсъдено предложението на кмета на града за ликвидация на Кожно-венерическия център в Сливен. За това алармира общинският съветник от ДБГ д-р Нина Борова.

Според Борова към момента вече 2 екипа на Министерството на здравеопазването, двама здравни министри и две заседания на Общинския съвет в Сливен са отхвърлили предложението на кмета за ликвидирането на Центъра. Въпреки това на 14 декември предстои въпросът да бъде обсъден за трети път.

Д-р Борова е част от инициативния комитет от общински съветници, които се обявиха срещу ликвидирането на Кожно-венерическия център в Сливен. Общинарите вече са изпратили отворено писмо до министъра за здравеопазването, НЗОК, председателя на парламента и здравната комисия в НС, както и до омбудсмана на Република България с молба те да вземат позиция по казуса и да подкрепят запазването на Кожно-венерическия център в Сливен. Инициативният комитет беше подкрепен и от граждански организации, а подписка против затварянето на Центъра събра 6 000 подписа преди около месец.

По думите на Борова предвид мораторуима за разкриване на нови отделения, приет от депутатите на второ четене в Закона за Бюджета на НЗОК, Сливен може да остане без възможност болните да се лекуват. "Това може да обрече е най-бедния град на България да стане и най-заразеният. В условия на мораториум не може да бъде подкрепено подобно решение, още повече, че Сливен е на второ място по заболяваемост от сифилис, има затвор и бежански център", посочва още Борова.

Според общинския съветник с приемането на това предложение, Общинският съвет в Сливен ще "погребе съвестта си и закона" и ще "продаде здравето на хората за жълти стотинки".