Няма повод за притеснения за разпространението на новия хепатит, който тръгна в Европа. От миналата години има относителен брой вирусни хепатит без причинител, а последните 3 г. има и вирусен хепатит тип Е, има и други хепатити, предстои да бъдат открити. Броят е около 100-200 неопределени хепатити, включително и при деца. Това заяви пред БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на служебния министър Стойчо Кацаров. По думите й предстои да се докаже какъв е причинителят на новия хепатит, няма засега причини за безпокойство. Трябва да се спазва хигиена, посочи Кожухарова. Няма официални данни нито за причинителя на новия вид хепатит, нито дали има връзка с коронавируса, каза още специалистът. Предполага се, че аденавирус 41 е причината, трябва да се наблюдава дали ще се надвиши нивото на случаите, поясни тя.

Регистриран е случай на новия хепатит у нас

Регистриран е случай на новия хепатит у нас

Детето вече е изписано от болница, оздравяло е и се чувства добре

По темата коронавируса Мира Кожухарова каза, че той все още е в България, но е слабо разпространен. Интересни данни обаче са, че общата смъртност се е върнала към нивото си от 2019 г.

Някои хора имат имунитет, други нямат, трябва да се свикне с коронавирус - категорична е тя. За следваща вълна населението е подготвено и заради ваксините, и заради преболедувалите. Ваксинационният процес в България приключи след 15 януари, съобщи Кожухарова. Никой не говори, никой не се ваксинира, обясни тя.

COVID-19: Излекуваните са повече от заразените

COVID-19: Излекуваните са повече от заразените

Един болен е починал

Обсъжда се идеята да се прави комбинирана ваксина срещу грип и коронавирус. Следващия сезон обаче ще се прилага комбинирана ваксина срещу грипни вируси, на този етап няма такава за коронавирус, която да е различна от първоначалната, поясни Кожухарова.